Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě se zaměřili na vraky v ulicích, zjednodušení legislativy a rychlejší odtah vítají

22. 01. 2020 | 19:02

Na vraky aut odstavené v ulicích a na sídlištích se už loni zaměřili v České Lípě. Zbavit se dokázali zhruba dvou desítek aut. Polovinu nechala odtáhnout radnice, o další se postarali sami vlastníci. Novelu zákona, kterou dnes schválila Poslanecká sněmovna, vítají.

vrak
ilustrační foto

Vše by mohla zjednodušit a zrychlit. Lidem se těžko vysvětluje, proč odstranění vraku z ulice tak dlouho trvá, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

"Boj s vraky jsme vyhlásili v polovině loňského roku a naši aktivitu občané velmi vítají. Sami pomáhají vytipovat místa, kde se vraky nacházejí, za což jsme rádi. Proces odstranění vozidla se jim pak může zdát zdlouhavý, někdy ani nemůžeme auto odvézt, takže by se nám určitě zjednodušení legislativy v této oblasti hodilo. Parkovacích míst je málo, stavba parkovišť trvá dlouho a je drahá. Odtahy vozidel této oblasti alespoň částečně pomáhají," uvedl místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa).

Novela, kterou dnes podpořilo 179 přítomných poslanců, umožní vlastníkům silnic a veřejných parkovišť, aby nechali odtáhnout auta, která nebudou mít déle než půl roku platnou technickou prohlídku. Dnes to mohou udělat jen v případě, že je odstavené vozidlo silně poškozené nebo mu třeba chyběl motor. Řada dlouho odstavených vozidel tak nesplňovala definici vraku, a proto je nebylo možné odtáhnout. Podle novely bude moci město nechat auto odtáhnout a majitele informuje, kde si ho může vyzvednout. Pokud to neudělá, dá vůz do dražby nebo sešrotovat. Novelu musí schválit Senát.

Vozy, které v minulých měsících v České Lípě odtáhli, jsou zatím podle Brožové na odstavném parkovišti. "Probíhají veškeré administrativní úkony k tomu, abychom mohli auta zlikvidovat trvale. Máme vytipováno dalších zhruba deset vozidel, které vykazují znaky vraku. Na tato vozidla budeme vylepovat výzvy majitelům nebo provozovatelům vozidel, aby je odstranili. Pokud auta i přes výzvu zůstanou na svém místě, budou stejně jako ta předchozí odvezena a zahájíme opět potřebné úkony k jejich trvalému odstranění," dodala mluvčí českolipské radnice.

čtk