Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě se zapojili do projektu Bezbariérová nemocnice. Komunikace s neslyšícími probíhá i díky umístěným QR kódům

25. 10. 2024 | 14:38

Nemocnice Česká Lípa se připojila k projektu Bezbariérová nemocnice. Cílem projektu je usnadnit komunikaci mezi neslyšícími pacienty a zdravotníky. U všech vchodů do nemocnice a klíčových ambulantních pracovišť nemocnice byly umístěny QR kódy, díky kterým budou moci neslyšící pacienti komunikovat se zdravotnickým personálem pomocí tlumočníka znakového jazyka prostřednictvím videohovoru.
 

CLnemocnicelipa1irma
archivní foto Artur Irma

QR kódy po naskenování chytrým telefonem pacienta přesměrují na odkaz, kde může zahájit videohovor s tlumočníkem. Ten je dostupný 24 hodin a přetlumočí informace o pacientovi zdravotnickému personálu.

„Tlumočení pro neslyšící pacienty vítám jako další krok, který nás činí přívětivější a vstřícnější nemocnicí pro všechny naše pacienty,“ říká o nové službě generální ředitel nemocnice Ing. Pavel Marek.

Tlumočení pro neslyšící je zdarma a kromě QR kódů v areálu je dostupné také prostřednictvím odkazu na webových stránkách nemocnice. Na nich stačí kliknout na ikonku pro neslyšící, která pacienta automaticky přesměruje odkaz pro videohovor. Projekt probíhá ve spolupráci s organizacemi Unie Neslyšících Brno (UNB) a Deafcom. UNB zajišťuje odborné tlumočníky znakového jazyka, zatímco Deafcom se stará o technologické řešení.

TZ/Václav Řičář