Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě začala další etapa regenerace sídliště Špičák

14. 06. 2019 | 15:25

V České Lípě začala další etapa regenerace sídliště Špičák. Práce na úpravách Vladimirské ulice a jejího okolí zkomplikují život tamním obyvatelům až do konce roku. Projekt za 21,6 milionu korun patří letos k největším investičním akcím ve městě. Stejně jako na jiných podobných sídlištích i tady je největším problémem nedostatek míst k parkování, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Největší českolipské sídliště Špičák se začalo stavět v 80. letech minulého století, dnes tam žije kolem 11.000 lidí, což je téměř třetina obyvatel města. Projekt regenerace počítá nejen s vybudováním nových míst k parkování, zvýšit by se měla i bezpečnost chodců. V plánu jsou nové chodníky a přechody pro chodce, úprava zeleně, ale také například cyklostezka mezi ulicemi Vladimirská a Alexandrovská nebo nové veřejné osvětlení.

Stavba zcela uzavřela pro vjezd Vladimirskou ulici, omezené je i parkování v přilehlé Alxandrovské. Opatrní musí být chodci, kteří tu procházejí stavbou. Dopravní omezení jsou naplánována až do konce října. "Po dobu stavby to bude pro obyvatele nepříjemné, ale je třeba vidět hlavně výsledek, se kterým budou, doufám, spokojeni," řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Pokud budou mít lidé zájem, mohou přijít na kontrolní dny stavby. První bude už v pátek 28. června od 09:00, další 19. července a pak každý druhý pátek.

Pracuje se také v ulici Pod Špičákem, která mimo jiné slouží jako jedna z přístupových tras do českolipské nemocnice. Akce za 24 milionů korun je rozdělena do tří etap. Ulice dostane parkovací pruh pro automobily i nové veřejné osvětlení. "Je nutná (rekonstrukce) hlavně z důvodu havarijního stavu vozovek a chodníků," řekl místostarosta Martin Brož (ANO). Stavebníci opraví také ulici U Nemocnice až po křižovatku s Dlouhou ulicí a také účelovou komunikaci k zadnímu vjezdu do areálu českolipské nemocnice.

čtk