Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kunratické firmě Pačinek Glass vyrobili pro papeže křišťálový relikviář svaté Zdislavy

02. 10. 2021 | 15:21

Křišťálový relikviář svaté Zdislavy vyrobili pro papeže skláři společnosti Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova. Unikátní schránku s ostatkem české světice a patronky Libereckého kraje předají papeži v listopadu, do té doby zůstane její podoba utajená. Při dnešní slavnostní bohoslužbě, kterou v Křišťálovém chrámu v Kunraticích sloužil papežský nuncius Charles Daniel Balvo, ji sice mohli návštěvníci vidět, ale skrytou pod závojem.

pačinekUmělec
Sklářský mistr Jiří Pačinek.

"Relikviář je čestným darem České biskupské konference a křesťanů Čech, Moravy a Slezska svatému otci, papeži Františkovi," řekl ČTK manažer sklárny David Sobotka. Schránka má podobu monstrance, která ve svém středu nese drobnou kůstku světice jako by zatavenou v křišťálu. "Žár roztaveného skla by ale nevydržela, pro její uložení byla zvolena studená technika," poznamenal Sobotka. Relikviář vyrobili s čirého hutně tvarovaného skla a pracoval na ní majitel sklárny Jiří Pačinek se svým týmem zhruba dva týdny.

Foto: FB hejtmana M. PůtyStejný čas pak díly strávily v dílně rytce Arno Čančíka, který patří ke špičce ve svém oboru. Rytiny zdobí mimo jiné i nohu, která celý objekt nese. "Jsou na ní tři kameje. Na té čelní je vyobrazena svatá Zdislava jako patronka chudých, nemocných a rodin, na další je znak litoměřické diecéze, pod kterou spadáme, a na třetí je text k výročí narození světice, od kterého uplynulo 800 let," doplnil Sobotka. Rytina zdobí i hlavní část relikviáře, žádné jiné zdobení nebo zlacení ale schránka nemá. "Už na začátku jsme si řekli, že to uděláme jednoduché až puristické, aby v tom křišťálu vynikla Zdislava," dodal.

Zdislava se narodila kolem roku 1220 na hradě Křižanov u Brna. Její otec Přibyslav patřil mezi přední moravské šlechtice první poloviny 13. století. Jako zhruba patnáctiletá se Zdislava provdala za významného českého velmože Havla z Markvartic a přestěhovala se na Lemberk, který nechal její manžel zbudovat. Podle Dalimilovy kroniky Zdislava proslula svým milosrdenstvím, dobročinností, křesťanskými skutky lásky k bližnímu a léčitelským umem. Stala se léčitelkou nemocných, ochránkyní chudých a opuštěných, zejména v dobách válečných nepokojů.

Zdislava zemřela mladá, v roce 1252, pohřbena je v barokní bazilice v Jablonném v Podještědí. Blahořečena byla v Římě roku 1907. V roce 1995 ji pak papež Jan Pavel II. v Olomouci prohlásil za svatou a o pět let později ji vyhlásil patronkou rodiny. Je patronkou Libereckého kraje i hlavní patronkou Litoměřické diecéze. Podle děkana Kláštera dominikánů v Jablonném Pavla Mayera jsou relikvie svaté Zdislavy na zhruba 60 místech České republiky i ve světě, kromě jiného například na Filipínách, v Brazílii, ve Vietnamu nebo v USA.

čtk