Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě u řeky Ploučnice oslaví Světový festival ptactva

02. 10. 2019 | 19:19

Ukázky odchytu ptáků, jejich kroužkování, určování druhů a ptačí evidence. Takový bude program Světového festivalu ptactva, který v neděli 6. října u řeky Ploučnice pořádají Ekoporadna ORSEJ při Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě a Chráněná krajinná oblast Kokořínsko – Máchův kraj.

ptákPodzim
ilustrační foto

Tato každoročně pořádaná podzimní ornitologická vycházka kolem řeky Ploučnice je vhodná pro rodiny s dětmi; sraz účastníků je v 9 hodin před budovou Vlastivědného muzea a galerie. V průběhu vycházky se účastníci učí, jak nejlépe rozpoznat konkrétní ptačí druh podle jeho hlasového projevu a jakým způsobem chránit ptáky v naší přírodě. Trasa je nenáročná, vede okrajovou částí České Lípy podél řeky. Účastníci obdrží informační materiály.

„Myslím, že většina z nás dokáže určit jen velmi malý počet u nás žijících ptáků, a to ještě spíš podle vzhledu. Možnost naučit se rozpoznávat ptáky pod vedením odborníků, a to i podle zpěvu, určitě využije řada zájemců,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Festival ptactva je kampaní BirdLife International, která má za cíl upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. Festival připadá na první říjnový víkend, kdy partneři BirdLife International organizují v jednotlivých evropských zemích vycházky do přírody spojené s pozorováním ptáků a dalším doprovodným programem.

Česká společnost ornitologická se přidala k pravidelnému pořádání festivalu v roce 1993.

LK/Jan Mikulička