Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Novém Boru pokračují práce na výměně osvětlení, ušetří tak ročně až milion

17. 03. 2023 | 15:08

V Novém Boru na Českolipsku pokračují v modernizaci veřejného osvětlení, do konce dubna plánují vyměnit dalších 544 lamp za úspornější ale výkonnější LED svítidla. Městskému rozpočtu by to na nákladech za elektřinu mělo ušetřit až milion korun ročně.

NBlípy
archivní foto

Na modernizaci získala radnice 3,4 milionu korun z programu ministerstva průmyslu a obchodu, práce už začaly na sídlišti Rumburských hrdinů. Uvedla to na webu města Šárka Vlková z technické správy města.

Odborná firma v následujících týdnech postupně vymění osvětlení také například v celém Janově, na Hřebence, ve Skalické ulici, ale i v Bezručově, Brigádníků, Mařákově a Dvořákově. Město výrazně ušetří. Při loňských cenách by radnici přišlo osvětlení na téměř devět milionů korun. "Ale díky loňské výměně osvětlovacích těles v Arnultovicích a té, kterou máme naplánovanou na letošní rok 2023, se dostaneme na částku o bezmála dva miliony nižší," doplnil starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Do stavby veřejného osvětlení a výměny zastaralých svítidel investoval Nový Bor od loňského léta pět milionů korun. Nové osvětlení mají obyvatelé v ulicích Žižkova, Zátiší, Úvoz, Havlíčkova, Jungmannova, U Rybníčku, Dobrovského, Odboje a U Studánky. "Tady jsme museli realizovat úplně nové veřejné osvětlení. To dosavadní bylo umístěné na stožárech nízkého napětí, které společnost ČEZ Distribuce odstranila v souvislosti s překládkou kabelového vedení do země," řekla vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová. V lokalitě je tak 47 nových stožárů.

Modernizace osvětlení tím ale podle Dvořáka nekončí, ČEZ Distribuce bude i letos pokračovat v ukládání vrchního elektrického vedení do země. Nový Bor tak počítá s výstavbou nového veřejného osvětlení v Liberecké, Nerudově, Vančurově, Mánesově a Štursově ulici. V příštích dvou letech investuje radnice do modernizace veřejného osvětlení ještě v ulicích Komenského, Na Slovance, Lužické a Jungmannově. Kromě toho je podle starosty v plánu výměna další tisícovky svítidel, pokud se na ni městu podaří získat dotaci.

čtk