Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Novém Boru připravují výstavbu dřevostavby s desítkou nájemních bytů

02. 04. 2024 | 13:59

V Novém Boru na Českolipsku připravují výstavbu bytového domu s deseti nájemními byty. Půjde o dřevostavbu, je to myšleno jako byty startovací, pro seniory nebo postižené, čtyři byty budou bezbariérové. ČTK to dnes řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Stavba by měla začít příští rok. Podobných projektů v Libereckém kraji ani Česku zatím mnoho není, v kraji sice tvoří v posledních letech dřevostavby bezmála pětinu nové výstavby, jde ale většinou o rodinné domy.

dřevostavba
Ilustrační foto

"I jiné obce už používají na bytové domy dřevostavby, tak to chceme zkusit," doplnil Dvořák, zakázku podle něj město zadalo v režimu design & build (vyprojektuj a postav). "Tím ušetříme, náklady se odhadují na 30 milionů korun," řekl Dvořák. Zakázku na projekt v Nemocniční ulici podle něj získala firma Prodesi, která se na dřevostavby specializuje. V Česku zatím většímu rozšíření dřevostaveb u bytových domů brání legislativa, požární předpisy nedovolují materiál využít u staveb s více než čtyřmi podlažími a výškou nad 12 metrů.

Bytové domy s využitím dřeva staví v Česku například švédská Skanska, která staví domy s téměř 80 byty v pražských Radlicích. Rakouská společnost UBM Development loni zahájila projekt Timber Praha s 62 novými bytovými jednotkami. Práce na dvou dřevostavbách s 34 nájemními byty zahájili v únoru ve Žďáru nad Sázavou. Projekt připravila společnost Dostupné bydlení České spořitelny ve spolupráci s radnicí a firmou Nema.

V Novém Boru nebude městský dům jediným projektem. "Na sídlišti Rumburských hrdinů mají vyrůst dva pětipodlažní bytové domy, stavět je bude Stavební bytové družstvo Liberec (SBD), s tím, že my bychom jim prodali pozemky a zároveň jsme se dohodli, že několik bytů by připadlo městu," řekl Dvořák. Zatímco byty v Nemocniční ulici budou spíše sociální, byty na sídlišti budou větší. Máme tam zájem o větší byty pro lékaře, učitele a podobně," řekl starosta. Stavbě ale podle něj bude předcházet průzkum, zda bude o takové byty zájem. V tomto případě ale nepůjde o dřevostavby.

Zájem o dřevostavby v Libereckém kraji v posledních letech roste. Podle údajů z Českého statistického úřadu (ČSÚ) do roku 2017 dokončovali stavbaři každoročně do stovky domů s dřevěnou konstrukcí, od roku 2018 se jich v průměru každoročně dokončí kolem 150, většinou jde o rodinné domy. V nové výstavbě stále převažují domy z cihel a tvárnic, předloni představovaly téměř 80 procent nově dokončených bytů, loňské údaje zatím k dispozici nejsou.

čtk