Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V novém dokončeném pavilonu speciální základní školy Jižní v České Lípě je i mateřská škola

06. 09. 2023 | 14:44

V České Lípě dokončili rekonstrukci posledního ze šesti pavilonů Základní školy speciální Jižní, která slouží pro vzdělávání dětí s mentálním nebo tělesným postižením. Rekonstrukce pavilonu E přišla na 28 milionů korun, řekla při dnešním slavnostním otevření starostka Jitka Volfová (ANO). V nové budově získala škola prostor pro čtyři třídy pro 32 dětí, z toho jedna třída slouží jako mateřská škola pro 12 dětí. Předškolní zařízení pro děti s postižením zatím ve škole chybělo.

česká lípa školka2 375195191 651468410480314 4269605952960236439 n
Foto: Facebook/Město Česká Lípa

"Máme klasickou mateřskou školku a tohle byl úplně nový subjekt, protože vznikla potřeba umístit tyhle malé děti," doplnila ředitelka školy Kateřina Holá. Přípravné třídy, které jsou ve zbylých prostorách, už ve škole byly i před rekonstrukcí, nový pavilon jim ale poskytl víc místa. Do českolipské speciální školy chodí podle ředitelky hlavně děti s poruchami autistického spektra, několik žáků má také tělesné postižení, proto jsou všechny prostory bezbariérové.

K dispozici jsou v nové budově různé kompenzační a senzorické pomůcky, je tam i relaxační a smyslová místnost s různými světýlky, smyslovými pomůckami, balónky nebo masážními prostředky. "Tam se stimulují smysly dětem, odpočinou si tam, uvolní se a zrelaxují. A někdy je využita na zklidnění dětí," popsala Holá, k čemu místnost slouží. Relaxační místnost ještě čeká na některé pomůcky, kompletní by měla být do konce září.

Rekonstrukce všech šesti pavilonů speciální základní školy trvala 16 let, práce na tom posledním začaly loni v červenci demolicí původní budovy, která byla v havarijním stavu. Děti si na nové prostředí teprve zvykají, podle učitelky Martiny Bělkové se jim ale v nových třídách líbí. Učitelkám s dětmi pomáhá i pět asistentek, každý den je jiný, práce se řídí aktuálním rozpoložením dětí. "Máme menší kolektivy, takže na děti je dost času a může se jim člověk naplno věnovat," dodala Bělková.

čtk