Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vánoční strom pro pražské Staroměstské náměstí rostl 56 let v Pertolticích pod Ralskem. 10 tisíc, které za něj majitelé dostali, udělá radost seniorům

26. 11. 2023 | 5:00

AKTUALIZOVÁNO: Staroměstské náměstí v Praze letos ozdobí smrk z Libereckého kraje. Do výšky sedmadvaceti metrů rostl 56 let v Pertolticích pod Ralskem u Mimoně. Smrk vzešel z téměř čtyřiceti tipů soutěže Hledá se strom, které zaslala veřejnost po výzvě organizátora pražských trhů, společnosti Taiko.
 

strompraha1
Foto: Artur Irma

Strom v sobotu dopoledne pokáceli odborníci, na cestu k cíli vyjede v noci z pondělí 27. na úterý 28. listopadu. Pokud vše půjde podle plánu, smrk by se měl rozsvítit na Staroměstském náměstí v sobotu 2. prosince 2023, kdy také začnou největší vánoční trhy nejen na Staroměstskémm ale i Václavském náměstí. Měly by trvat až do 6. ledna 2024, popsal turistický portál Kudy z nudy.

Strom v Praze ozdobí více než osmi kilometry světelných řetězů, zavěsí na něj 50 světelných hvězd a 342 koulí, upřesnil www.blesk.cz.

Foto: Artur IrmaMajitel strom přihlásil do soutěže s odměnou 10 tisíc korun, protože měl strach, že by mohl spadnout na chalupu, ke které se skláněl. „Bylo mi líto ho jen rozřezat a spálit. Je krásný a může dělat ještě radost,“ řekl médiím Radek Lupoměský, majitel pozemku, na němž strom rostl.

Strom po odříznutí váží 4,7 tuny. "Na pařezové části vidíme, jak během svého života rostl. Je vidět, že strom byl poměrně často namáhaný, co se síly větru týče, ze západní strany,“ popsal pro Blesk poté, co strom klesl k zemi, Jiří Vorlíček, mistr České republiky v kácení stromů. Ten měl v Pertolticích poražení a přípravu stromu k přepravě na starosti.

Za vánoční strom pro Prahu strom dostal jeho majitel od vyhlašovatele soutěže 10 tisíc korun. Byl to ale pro něj jen bonus. Místo toho, aby si peníze nechal, rozhodl se, že je věnuje seniorům. „Dávám 10 tisíc do obálky a předávám je tady paní ředitelce místního domova důchodců, aby s nimi dobře naložila, třeba na dárky,“ uvedl Radek Lupoměský. „Moc si toho vážím. Opravdu mě to ohromilo a udělalo velkou radost. Hodně podporujeme aktivity klientů, takže nakoupíme spoustu her,“ řekla pro Blesk ředitelka domova Kateřina Kapičková.

Foto: Artur Irma

Informace, že strom z Pertoltic udělá radost o Vánocích ještě jednou, uveřejnili v na svém FB profilu pracovníci Sociálních služeb města Mimoň, p.o.: "Že letošní vánoční strom, který bude zářit na Staroměstském náměstí v Praze, vyrostl v Pertolticích pod Ralskem, už víte. Ale co určitě nevíte je, že na sobotní slavnostní akci, na zahradě majitelů stromu, jsme převzali finanční hotovost 10 tisíc. Tuto částku rodiny Radka Lupoměského a Petry Hendrychové za strom obdrželi. Dar bude použit ve prospěch obyvatel našeho Domova. Děkujeme za toto úžasné gesto, moc si toho ceníme."

Dole ve fotogalerii jsou snímky z FB Sociálních služeb města Mimoň, p.o. z předávání stromu, které se neobešlo bez velkého zájmu médií.

aro, www.kudyznudy.cz, www.blesk.cz