Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve svátek v České Lípě spustí barevnou svítící fontánu před novou úřadovnou v ulici U Synagogy

26. 10. 2023 | 16:36

Česká Lípa oslaví v sobotu 28. října státní svátek tradičně u Lípy svobody na Slovance, sraz je zde ve 13:30. Pak si připomene památku Antonína Švehly (narodil se před 150 lety, prvorepublikový československý politik, předseda tří československých vlád, předseda agrární strany).

CLnovyUrad
Foto z FB Město Česká Lípa

A co má tento "muž 28. října" společného s Českou Lípou? Antonín Švehla se narodil 15. 4. 1873 v Hostivaři, která tehdy ještě nebyla součástí Prahy, do statkářské rodiny. Studoval měšťanku a následně ho jeho otec dal zapsat do školy v České Lípě, aby se naučil dobře německému jazyku. Tím se octl v naprosto nepřátelsky naladěném prostředí. V té době byla Česká Lípa osídlena téměř kompletně německým obyvatelstvem. Tam se poprvé projevilo jeho pevně ukotvené vlastenectví, a přestože si od svých nových spolužáků nenechal nic líbit, nakonec se raději vrátil zpět domů na statek a poprosil otce, aby ho už zpět neposílal, zmiňuje českolipskou vazbu jeden z článků na webu Knihovny Antonína Švehly.

Od Lípy svobody se účastníci shromáždění vydají k jeho pamětní desce ve dvoře českolipské radnice.

"V 16:00 bychom pak měli spustit fontánu před budoucí novou úřadovnou v ulici U Synagogy. Pokud nebude mrznout, což vypadá, že ne, bude fontána stříkat a barevně svítit až do cca 20:00," informuje facebookový profil města.

Zdroj: FB Město Česká Lípa, doplnění aro