Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Velikonoční tradice se v Novém Boru "smrskla" na svítící kříž a nazdobenou lípu, kam lze věšet vejce

01. 04. 2021 | 14:43

Svítící kříž na vrcholu Skalky jako symbol Velikonoc bude mít Nový Bor na Českolipsku i letos, jak už jsme informovali. "Je to jedna z mála tradičních akcí, která mohla být letos v době mimořádných pandemických opatření ve městě zachována," řekla ČTK mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná.

"Ještě máme na náměstí nazdobenou lípu, kam mohou lidé věšet vajíčka. Jinak je na Velikonoce všechno zrušené," dodala Pokorná.

Kříž se bude rozsvěcovat po soumraku každý den ode dneška až do noci z velikonočního pondělí na úterý 6. dubna. "Na Zelený čtvrtek se rozzáří jako připomínka Poslední večeře a svítit bude i o Velkém pátku. Tento den, kdy byl podle křesťanské tradice ukřižován Ježíš, je v lidových pověrách spojován s magickými silami, které otevíraly hory a vydávaly poklady," uvedla mluvčí radnice. O Bílé sobotě bude kříž hospodyním svítit na pečení velikonočních beránků a mazanců. Za obvyklého roku by o velikonočním pondělí provázel koledníky s pomlázkami, kteří si přivstanou a půjdou v duchu starých tradic koledovat malovaná vejce. Letos kvůli omezenému pohybu a dalším protikoronavirovým opatřením zřejmě mnoho koledníků nebude. "Pondělní noc pak bude poslední příležitostí spatřit svítící kříž, než v úterý ráno na dobu jednoho roku opět zhasne," dodala Pokorná.

Rozsvícení kříže na vrcholu Skalka má zřejmě více než stoletou tradici. Kdy se rozzářil poprvé, se neví. Údajně to ale bylo už v době, kdy na kopci ještě nebylo připojení na elektrický proud. Za druhé světové války křesťanský kříž načas vystřídal symbol nacismu - hákový kříž, a za komunistického režimu tam svítila hvězda. Klasický kříž se na Skalku vrátil krátce po sametové revoluci na začátku 90. let minulého století.

čtk