Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vísecká rychta bude kvůli opravě střechy po celou sezonu uzavřená. Rekonstrukce vyjde na 10 milionů

31. 03. 2024 | 12:22

Vísecká rychta v Kravařích na Českolipsku, v níž je muzeum lidového umění, zůstane po celý letošní rok uzavřená. Důvodem je rozsáhlá výměna dožilé střešní krytiny a oprava krovu, což si odhadem vyžádá přes deset milionů korun. ČTK o tom informoval Zdeněk Vitáček, ředitel krajského Vlastivědného muzea v České Lípě, pod které Vísecká rychta patří.

VíseckáRychta
Foto z FB Vísecká rychta v Kravařích

Památkově chráněná budova se sedlovou střechou patří k největším roubeným stavbám v Česku. Do současné podoby ji v roce 1797 přestavěl rychtář Václav Kern a představuje vyvrcholení staletého vývoje roubené architektury v jeho závěrečné fázi.

Muzeum má na Vísecké rychtě expozice věnované lidové architektuře a bydlení v severních Čechách. Návštěvníkům se každoročně otevírá v dubnu, a i když oprava střechy začne zřejmě až v květnu, nelze ji před tím podle Vitáčka zpřístupnit kvůli stěhování exponátů. "Musíme vystěhovat prostor půdy a prvního patra. To bude hodně náročné," řekl Vitáček. Rychta má třípodlažní půdu, která původně sloužila k sušení chmele.

Ředitel muzea předpokládá, že oprava střechy a krovů potrvá až do konce roku. Exponáty pak podle něj nebudou vracet na stejná místa, jak byly, ale expozice předělají, aby byly pro návštěvníky atraktivnější. "Budeme je i rozšiřovat a přibude tam expozice o zdejších chalupách herců, muzikantů či zpěváků," dodal Vitáček.

Vísecká rychta byla trvale obydlená do roku 1945. Později připadla místnímu JZD, které ji využívalo jako vepřín, ovčín a skladiště. Budovu před zničením zachránil převod na muzeum a 14 let trvající rekonstrukce, která začala v roce 1972. Veřejnosti je rychta přístupná od roku 1986, v posledních letech mívala ročně kolem 2500 návštěvníků.Od změn v expozici si ředitel muzea slibuje zvýšení návštěvnosti.

čtk