Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vyšetřování údajného týrání krav na Českolipsku policie odložila. Spolek Hlas zvířat ale není se závěry kriminalistů spokojen

06. 11. 2019 | 17:25

Vyšetřování podezření z týrání krav na Českolipsku policie odložila. Nepotvrdilo se ani podezření z dotačního podvodu. ČTK to dnes řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Spolek Hlas zvířat, který podnět na počátku září podal, není se závěry kriminalistů spokojen. Požádal proto o přezkum a dal stížnost na postup policie a proti odložení věci na Okresní státní zastupitelství v České Lípě. ČTK o tom dnes za spolek informovala předsedkyně Tereza Plicka.

kráva tele calf-362170 960 720
Ilustrační foto

Už v srpnu se Hlas zvířat obrátil s podnětem na veterinární správu. Skot v kravíně se podle spolku brodil ve vlastních výkalech a mladší telata se do výkalů bořila téměř po břicho, uvnitř bylo asi 120 zvířat. Podle zjištění spolku získala společnost, které hospodářství patří, na dotacích přes 60 milionů korun. Svá tvrzení doložil spolek videem, veterináři ho ale pro svá šetření nemohli použít. "To bychom museli na místě zdokumentovat my," řekl ČTK krajský ředitel Státní veterinární správy (SVS) Roman Šebesta. To se ale nepovedlo, když veterináři chov kontrolovali, bylo už ve chlévě uklizeno.

Spolek pak podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat, zanedbání péče o zvíře z nedbalosti, dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. "Oznámení jsme přijali 4. září. Ve spolupráci s českolipskou pobočkou veterinární správy prověřovali kriminalisté podmínky chovu skotu a neshledali, že by tam docházelo k týrání," řekla Baláková. Proto policie případ odložila. Z nashromážděných dokladů dospěli kriminalisté také k názoru, že se firma dotačního podvodu nedopustila, proto i tento případ už ve fázi prověřování odložili.

Veterináři prověřovali chovy stejné firmy ve Svoru a Heřmanicích v Podještědí, s firmou podle Šebesty zahájili správní řízení kvůli porušení plemenářského zákona. "Objevili jsme neoznačené kusy," uvedl ředitel krajské veterinární správy. Veterináři podle něj podali také podnět na stavební úřad kvůli nevyhovujícím podmínkám jednoho z chovů. Objekt zkolaudovaný jako seník nebyl pro chov dobytka vhodný, což potvrdil i stavební úřad. I když se týrání nepodařilo prokázat, veterináři se na firmu chtějí podle Šebesty více zaměřit a její chovy budou častěji kontrolovat.

čtk