Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstavba severozápadního obchvatu začne v pondělí v Zákupech, silnice odvede kamionovou dopravu z centra

15. 03. 2020 | 14:40

V Zákupech na Českolipsku začnou v pondělí práce na výstavbě severozápadního obchvatu. ČTK to řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Více než kilometrová silnice by měla z historického centra města odvést kamionovou dopravu. Investorem je Liberecký kraj, který na projekt za 46,5 milionu korun získal 90 procent potřebných peněz z Integrovaného regionálního operačního programu. Ke stavbě se připojí i město, které dá za protihlukovou zeď, chodníky a veřejné osvětlení 1,2 milionu korun. Hotovo má být do konce příštího roku.

silnice práce značka
Ilustrační foto

S přípravou obchvatu začala radnice v Zákupech už před deseti lety, vše ale zkomplikoval jeden z vlastníků pozemků. Město se s ním nemohlo dohodnout, a nakonec tak muselo pozemek nechat vyvlastnit. Pro kraj jde o jednu z investičních priorit, jde totiž o přeložku krajské silnice druhé třídy 268 a její nové propojení se silnicí 262. Stavba je rozdělena do několika částí, součástí je i přeložení inženýrských sítí a odvodnění. "Zároveň připravujeme napojení na průjezd městem Zákupy," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Rekonstrukce by se podle něj měl dočkat i původní průjezd městem.

Silnice by měla po dokončení ulevit hlavně centru Zákup. "Velkým problémem je křižovatka Borské ulice, náměstí Svobody a Nádražní ulice, je to tady úzké, dva kamiony se sem nevejdou, musí si najíždět přes náměstí. Trpí tím nejen komunikace a domy v blízkosti silnice, ale pochopitelně i obyvatelé města," řekl již dříve ČTK starosta Radek Lípa (Starostové pro Liberecký kraj). Městskou památkovou zónou projíždějí denně desítky těžkých aut a ničí nejen domy, ale také třeba cenný sloup Nejsvětější trojice z počátku 18. století. Stojí ve středu náměstí a kamiony ho jen těsně míjejí.

Obchvat Zákup je jednou z klíčových silničních staveb, do nichž dá letos Liberecký kraj i díky dotacím z evropských fondů zhruba miliardu korun. Začala už náročná rekonstrukce silnice z Podbozkova na Cimbál za více než sto milionů korun. K největším stavbám, které by ještě letos měly začít, patří také dlouho plánovaná rekonstrukce silnice druhé třídy z Mimoně na Českolipsku na Mnichovo Hradiště zhruba za 190 milionů korun.

čtk