Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za parkování v areálu českolipské nemocnice se bude platit, už od června budou u vjezdu fungovat závory

28. 05. 2019 | 12:12

Za parkování v areálu Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa se bude od července platit. Nemocnice chce z areálu dostat motoristy, kteří tam svá auta odstavují a blokují místa lidem, kteří potřebují služby zdravotnického zařízení.

CLnemocnicelipa1irma
archivní foto: Artur Irma

Parkovací systém bude už od června ve zkušebním provozu, na vjezdu a výjezdu budou závory, platit se ale zatím nebude, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová. V areálu nemocnice je 220 parkovacích míst, dalších zhruba 200 je na parkovišti pod nemocnicí, které je a zůstane zdarma.

Nemocnice v České Lípě je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Slouží pro 110.000 obyvatel Českolipska. Má 488 lůžek, z toho 35 je lůžek následné péče. Ročně je tam hospitalizováno více než 18.000 lidí a dalších 277.000 pacientů projde ambulancemi. Důvodem regulace parkování je podle Amrichové snaha nemocnice omezit stání v areálu na nezbytně nutnou dobu. Dnes se totiž běžně stává, že pacienti, kteří dorazí do nemocnice po 7:30, už místo k parkování hledají jen s obtížemi.

"Už od června budou fungovat závory, to znamená, že při příjezdu a odjezdu budou skenovány registrační značky vozidel za účelem zajištění statistických dat. Závora se bude automaticky zvedat po načtení značky," popsala zkušební provoz Amrichová.

Zpoplatněné bude parkování až od července. Prvních 30 minut parkování bude zdarma, za každou započatou hodinu navíc zaplatí řidiči 20 korun. "Na čtyři hodiny budou mít bezplatné parkování držitelé ZTP, dárci krve, dialyzovaní pacienti a také návštěvníci, kteří nakoupí v lékárně nebo centru zdraví," doplnila mluvčí. Zaplatit parkování bude možné u tří automatů u vchodu do budovy A, u zadního výjezdu a u výjezdu do Purkyňovy ulice. "Je možné placení v hotovosti i platební kartou," dodala Amrichová.

čtk