Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zákupy zvou na zámek, kde je k vidění generální úklid, i na masopust se zabijačkovými hody a medvědem na traktoru

21. 02. 2020 | 5:37

Mimořádně se v zimním období, kdy jsou hrady a zámky uzavřené, zpřístupní na jeden den zámek Zákupy. V sobotu 22. února se zámek pro veřejnost otevře od 10 do 14 hodin, kdy v každou celou hodinu začíná zhruba třicetiminutová prohlídka, která návštěvníka seznámí s tím, co se na zámku děje v zimě.

zabijačka
ilustrační foto

Návštěvníci uvidí zazimované prostory, dozví se, co je to generální úklid  a ochrana mobiliáře, ale i jak se připravují další prostory určené k prohlídkám a uvidí práci restaurátorů. Doporučujeme teplé oblečení. Prohlídku zámku mohou návštěvníci spojit s masopustem a zabijačkovámi hody ve městě Zákupy. Tradiční masopust odpoledne pořádá město Zákupy, a zabijačkové hody se odehrají v restauraci V Podzámčí.

Zákupský masopust - od 13.00 hodin bude probíhat srocování masek na náměstí Svobody, od 14.00 hodin předání klíčů od města starostou Zákup, od 14:05 průvod městem v čele s mědvědem Dřevoušem na alegorickém traktoru. Každá maska v průvodu obdrží zabijačkovou nadílku. Občerstvení na trase pro malé i velké masky zajištěno.

Celoročně zpřístupněný je zámek Sychrov, který se na návštěvníky těší denně, od 10 do 14 hodin. První velkou kulturní akcí jsou zde Velikonoční trhy, které se konají 4.-5. dubna.

NPÚ/Lucie Bidlasová, lo