Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zdravotní obory v České Lípě se přesunou do odborné školy, prostory obchodní akademie už přestávají stačit

28. 01. 2020 | 18:13

Zdravotní obory v České Lípě se dva roky po svém otevření přestěhují do jedné z budov Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v ulici 28. října. Prostory obchodní akademie už přestávají zdravotnickým oborům stačit, zůstanou ale zatím detašovaným pracovištěm liberecké zdravotní školy. Od září 2021 se obor stane součástí odborné školy, která se přejmenuje na Střední zdravotnickou školu a Střední odbornou školu Česká Lípa, rozhodli dnes krajští zastupitelé.

sestryZdravwwwsestraorg2
Ilustrační foto

V České Lípě nabízí škola čtyřletý obor zdravotnický asistent a tříletý obor ošetřovatel. Výuka začala na podzim 2018 v prostorách Obchodní akademie na náměstí Osvobození v České Lípě. "Od září, kdy nastoupí třetí ročníky, už nebudou současné prostory stačit," řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj), který materiál předkládal. V budoucnu bude škola potřebovat sedm kmenových tříd a tři odborné učebny. Kraj zvažoval několik variant, přesun do odborné školy je nejvýhodnější.

Odborná škola má podle ředitelky Hany Kubátové Ortové kapacitu 1100 žáků, naplněna je zhruba ze 70 procent. Má tak prostor pro zdravotnické obory, které budou zatím v pronájmu. Budoucím sestrám a ošetřovatelům bude od září vyhrazeno celé patro jedné z budov, v témže objektu budou mít i odborné učebny. Praxi bude dál zajišťovat nedaleká krajská Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. Proti záměru se na začátku ledna postavili studenti i rodiče, obávali se zhoršení kvality výuky, ale také ztráty kreditu oborů. "Pro studenty se ale nic nezmění," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Původně kraj zvažoval, že zdravotnické obory přesune do nevyužívané budovy v Palackého ulici. Ta ale není v dobrém stavu a potřebuje kompletní rekonstrukci včetně vodovodu a kanalizace. Náklady se odhadují na 70 až 100 milionů korun. Kapacita budovy je navíc třikrát větší než zdravotnické obory potřebují. "Takovou budovu by nešlo ekonomicky udržovat," dodal Půta. V odborné škole je místo, navíc prošla modernizací.

čtk