Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Že je varnsdorfský tiskař Antonín Ulbricht svědek své doby, připomene výstava v České Lípě

11. 10. 2019 | 10:01

Život a dílo varnsdorfského rodáka připomene nová výstava s názvem Svědek své doby. Život tiskaře Antonína Ulbrichta (1880 – 1969) ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě. Vernisáž se uskuteční v muzeu ve středu 23. října v 16:30.

česká lípa muzeumliparekonstrukce1Irma
Foto: Artur Irma

Jedním z úkolů muzeí je připomínat významné osobnosti regionu, rodáky, či ty, kteří se svým působením zapsali do místních dějin,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Antonín Ulbrich se narodil v roce 1880 a většinu svého života žil v České Lípě. Ve Varnsdorfu se vyučil litografem. Během života získal řadu zkušeností a stal se uznávaným grafikem a reprodukčním fotografem. Ve Vojenském zeměpisném ústavu ve Vídni se naučil zvládat konstrukci a tisk speciálních map.

Mimo krátkého působení jako samostatný podnikatel pracoval většinu svého profesního života u českolipské tiskařské firmy Johann Künstner, kterou posléze i technicky řídil. Podílel se na vysoké úrovni zdejší polygrafie.

Čas velkých proměn společnosti ve dvacátém století zaznamenal na řadě fotografií, které jsou na výstavě kromě dalších zajímavých dokumentů také k vidění.

Díky dobře zachované pozůstalosti můžeme sledovat Ulbrichtův osobní život,“ dodal Ladislav Smejkal, historik novodobých dějin Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

LK/Jan Mikulička