Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Další lov a naháňka přemnožených divočáků vypukne už na druhý svátek vánoční. Pak v polovině ledna 

16. 12. 2022 | 5:00

Ačkoliv si místní dlouhodobě stěžují, že v okolí Rádla na Jablonecku žije víc než dost přemnožených divočáků, o minulém víkendu někteří z nich, i přes zákaz vstupu, vyrazili do místních lesů. Nejen že tím zkomplikovali odlov přemnožených divokých prasat, ale vystavili jistému nebezpečí i vlastní peněženku. Pejskařům a turistům totiž hrozí pokuty v řádech jednotek tisíc korun.

divočák
ilustrační foto

Do konce ledna se chystají ještě dvě víkendová omezení, termíny budou zveřejněny včas. Je tudíž potřeba obezřetně plánovat, kdy do lesa vyrazit, a kdy jet do přírody do jiné části kraje.

Úplný zákaz vstupu do lesů v okolí Rádla platil poprvé minulý víkend, a to od pátku až do pondělního rána. Konkrétně se úplná uzávěra naplánovala od páteční osmnácté hodiny do pondělí šesté hodiny ranní. Kvůli lidem, kteří přesto do lesa vyrazili, museli místní myslivci změnit plány a s odlovem začali až v noci. Jinak hrozilo zranění turistů nebo jejich zvířecích mazlíčků.

“Na Prosečském hřebeni bylo možné potkat pejskaře, kteří měli svá zvířata na volno. Obyvatelé si stěžují na přemnoženou zvěř, žádají nás o řešení. Když však vytvoříme opatření, díky kterým by bylo možné počty divokých prasat snížit, nedodržují je,” konstatoval primátor Jablonce nad Nisou Miloš Vele. Myslivcům se během více než dvoudenní uzávěry podařilo odlovit celkem pět divočáků. Od začátku zvýšené aktivity myslivců v honitbě se celkový počet zabitých prasat zvýšil na dvanáct.

Dodržování zákazu nakonec museli kontrolovat strážníci městské policie, kteří Prosečský hřeben a Srnčí důl v průběhu víkendu monitorovali. Nakonec zástupcům zákona nezbylo nic jiného než udělit i jednu pokutu.

“Provedli jsme dvacet tří namátkových kontrol, tři prohřešky jsme zatím řešili domluvou, jedné osobě jsme byli nuceni udělit blokovou pokutu. V kontrolách budeme pokračovat, jde o bezpečí lidí v uzavřeném území,” sdělil ředitel městské policie Jablonec nad Nisou Michal Švarc. Pokuty přitom nejsou nikterak nízké. Na místě může hlídka udělit až dvoutisícovou blokovou pokutu. Ve správním řízení se částka může vyšplhat až na deset tisíc.

Odlov a snížení stavu divokých prasat si vyžádali sami místní, kterým chodí divočáci obrazně až pod okna a jejich nekontrolovaná populace by se bez zásahů myslivců dále rozrůstala. Navíc od chvíle, kdy se objevila v kraji nákaza africkým prasečím morem, je nutnost udržovat stavy divočáků stále nutnější.

Do konce ledna čekají Prosečský hřeben a Srnčí důl ještě dvě obdobné uzávěry, které vždy potrvají přes dva dny. Od druhého vánočního svátku, tedy od neděle 25. prosince do úterý 28.12. budou opět myslivci v dané lokalitě nahánět divočáky. Stejně tak se od 13. do 16. ledna nového roku (pátek až pondělí) do oblasti vrátí.

“Zvláště v těchto termínech budou kontroly přísné, aby myslivci měli klid na lov i naháňku. Hlídky budou také smíšené, to znamená strážník a zástupce státní správy,” upozorňuje ředitel MP Michal Švarc.

lux