Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dobrovolníci na Den Země sázeli stromky v kokonínském lesoparku

01. 05. 2021 | 5:35

Hygienická opatření v souvislosti s nákazou koronavirem zmařila mnoho tradičních akcí. Přesto se v Jablonci nad Nisou podařilo Den Země uctít hned dvěma způsoby: týdenní naučnou stezkou pro děti i výsadbou nových stromů.

dítěsmotylemMad
ilustrační foto

„Navázali jsme spolupráci s Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) Kokonín a k oslavě Dne Země jsme podpořili výsadbu stromků v kokonínském lesoparku. Tam bylo loni nutné odtěžit smrky napadené kůrovcem,“ říká Michal Šarbort, lesní hospodář Magistrátu města Jablonec nad Nisou a dodává: „Podle lesního plánu tu dobrovolníci vysadili 500 sazenic jedle bělokoré a dalších pět stovek sazenic buku lesního.“

Stromky dva dny sázelo osm dětí a dva dospělí. „Do konce léta musíme vysazené jedle obalit oplocenkou, aby v zimě mladé dřeviny neokousala zvěř,“ doplňuje lesní hospodář magistrátu s tím, že navázaná spolupráce s kokonínskými ochranáři přírody bude i nadále pokračovat. „V plánu máme vysadit na pasece při ulici Dalešická čtyři sta sazenic smrku ztepilého. Rád bych poděkoval ČSOP, a hlavně předsedovi Marku Drápalovi, za práci dobrovolníků, která nejen zkvalitní životní prostředí, ale i ušetří městu nemalé finanční prostředky v řádu několika tisíc korun za zalesňování,“ dodává Michal Šarbort.

Jablonec nad Nisou dbá na všechny aspekty udržitelného rozvoje, a proto podobné akce i v rámci Místní Agendy 21 podporuje. Do projektu byl zařazený také Týden Země, jehož organizátorem bylo Středisko volného času Vikýř. To připravilo v Tyršově parku naučnou stezku pro děti, které doprovázeli jejich rodiče nebo prarodiče. Děti plnily různé kvízy a úkoly vztahující se k Týdnu Země. Mottem akce bylo: Uč se rozumět, znát a ctít zákony přírody a životního prostředí.

JN/Jana Fričová