Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dřevokazné houby a lýkožrout trápí Jablonec. Některé vzrostlé stromy budou muset jít k zemi

28. 11. 2021 | 8:19

Jablonec nad Nisou musí přistoupit ke kácení některých dřevin ve špatném zdravotním stavu. Všechny nahradí nová výsadba, kácet se bude ještě do konce letošního podzimu a během předjaří roku příštího.

buk
ilustrační foto

„Zdravotní stav některých vzrostlých stromů ve městě nás nutí je pokácet, aby neohrožovaly své okolí. Jedná se mimo jiné o buk ve Mšenském parku, buk v Tyršových sadech, buk v ulici Široká a dub v zahradě Mateřské školy v ulici Jugoslávská,“ konstatuje Štěpánka Gaislerová, vedoucí oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu.

Podle jejích slov jsou zmíněné stromy napadené dřevokaznými houbami a jejich skácení je nutné z bezpečnostních důvodů. A všechny nahradí nová výsadba. „Dále bude skáceno několik smrků a modřínů v lesoparku Žižkův vrch, které jsou napadené lýkožroutem. I tyto postupně nahradí nová výsadba,“ dodává Gaislerová.

JN/Jana Fričová