Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dva sály jabloneckého muzea se proměnily v přístav a tržiště koloniální Britské Indie

14. 05. 2019 | 12:44

Na bižuterii vyváženou v minulosti z Jablonecka do exotické Indie je zaměřená nová výstava muzea v Jablonci. Nezvyklá je její scenérie, dva sály se pomyslně promění v přístav a tržiště koloniální Britské Indie. "Snažili jsme se výstavu koncipovat jinak, tak trochu hravou formou, aby zaujala všechny generace návštěvníků," řekla dnes ČTK kurátorka výstavy Kateřina Hrušková. Výstava Cesta do Indie slavnostně začne ve čtvrtek odpoledne.

Jablonec muzeum
Foto: Mad

Jablonecká bižuterie začala dobývat trhy v tomto exotickém regionu na konci 19. století. Nejznámějším produktem byly takzvané bangle, skleněné náramky pro hinduistické ženy. "Chceme návštěvníkům ukázat výrobky z celého období této produkce," uvedla kurátorka. Kolekce ve sbírkách muzea dokumentuje všechny typy vyvinutých technologií na Jablonecku a vynalézavost zdejších výrobců v jejich dekorování a uměleckém zpracování.

Scéna v jednom sále představuje přístav s molem a po moři připlouvá parník Gablonz (Jablonec), který využívali jablonečtí exportéři před první světovou válkou. "Parník je na velkoplošném tisku přes čtyři metry široký," řekla Hrušková. Druhý sál by měl připomínat rušné indické tržiště. "Tam si myslím, že jednak bude atraktivní krásná bižuterie, přímo pro tuto výstavu jsme nechali řadu kusů zrestaurovat. A návštěvník se sám bude moci zapojit aktivně, obléknout si třeba sárí nebo turban," uvedla kurátorka.

Do Indie se z Jablonce kromě skleněných náramků vyvážely i metalizované foukané perle a tamním zákazníkům nabízely i další typy bižuterie. "Vystavené budou ukázky luxusních ozdob se skleněnými kameny, meditační a náboženské pomůcky nebo upomínkové předměty s vyobrazením božstev a indických osobností," dodala Hrušková. Dlouhá léta budované obchodní vztahy přerušila druhá světová válka. Po ní se do Indie začaly ve velkém vyvážet perle, perličky a skleněné kameny. Tuto kapitolu zastupují na výstavě především luxusní předměty prezentující použití českých perliček v indickém oděvním průmyslu v 60. až 80. letech 20. století. Na výstavě nechybí ani šperky dovezené z Indie, bižuterie či dekorační předměty zakoupené jako suvenýry. Některé motivy jablonečtí výrobci bižuterie využili. "Třeba se tady vyráběly perle inspirované indickými řezbami do kostí ve tvaru slonů, které se pak vyvážely na evropský či americký trh," dodala Hrušková.

čtk