Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Harrachovské sklárně vzrostou příští rok náklady na plyn a elektřinu o miliony korun

01. 12. 2023 | 9:36

Sklárně a minipivovaru v Harrachově na Jablonecku vzrostou v příštím roce náklady na plyn a elektřinu o miliony korun. Ve srovnání s letošním rokem budou více než dvojnásobné, řekl dnes ČTK majitel sklárny František Novosad v reakci na oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který zvýšil pro příští rok regulovanou složku cen energií. U vysokého napětí to bude o 105,5 procenta, na velmi vysokém napětí o 190,9 procenta a v případě plynu o 41,8 procenta.

sklář harrachov
Archivní foto

Sklářská výroba patří k energeticky velmi náročným odvětvím, i když se firma podle Novosada snaží šetřit, spotřebu výrazně snížit nedokáže. Ročně spotřebuje kolem 8000 megawatthodin plynu, loni tak jen za plyn sklárna zaplatila 22,5 milionu korun. Loni v říjnu zvažoval majitel dokonce úplné zastavení výroby, nakonec si to ale rozmyslel. Letošní rok už byl lepší, plyn se mu podařilo nakoupit za 26 eur (632) korun za megawatthodinu, náklady byly díky tomu čtvrtinové. Pro příští rok má ale dodávky nasmlouvané za cenu více než dvojnásobnou - 60 eur (1457 Kč).

"Sotva jsme se nadechli, půjde to zase nahoru. Raději bych přidal lidem, než to platil za elektřinu a plyn," poznamenal Novosad. Navíc, zatímco loni byly vysoké náklady spojené i s vysokými tržbami, které meziročně vzrostly o 60 procent a překročily 80 milionů korun, letos je podle něj situace horší. Zakázek ubylo a tržby tak budou zhruba o čtvrtinu nižší, na úrovni 60 milionů korun. Nižší jsou i tržby z turistiky. "Před covidem sklárnou prošlo ročně až 70.000 lidí, na tuhle úroveň jsme se zatím nevrátili, stále nám chybí hlavně autobusové zájezdy s německými důchodci," dodal Novosad.

Sklárnu v Harrachově založili před rokem 1712, a je tak nejstarší fungující sklárnou v Česku a Evropě. Sklárna má památkově chráněnou brusírnu, cenný je ale celý areál včetně torza kamenného mlýna nebo kaple sv. Anežky. Podnik vyrábí luxusní nápojové a užitkové sklo a křišťálové lustry, většina produkce míří do zahraničí. V areálu je také sklářské muzeum a prodejna, výtvarná dílna, minipivovar, pivní lázně, hotel a restaurace.

čtk