Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hold sklářům a muzeu v Jablonci vzdává plastika ze skla a kovu od Gizely Šabókové

24. 04. 2024 | 16:42

Sklářům a státnímu muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou vzdává hold nové dílo světoznámé sklářské výtvarnice Gizely Šabókové. Třímetrová figurální plastika ze skla a kovu nazvaná Pieta je ode dneška v parku pod atypickou skleněnou přístavbou muzea zvanou Krystal.

JNmuzeumStavbaroku
Jablonecké Muzeum skla a bižuterie

Šabóková ji vytvořila na přání muzea k jeho letošnímu 120. výročí založení. Podle hlavního kurátora muzea Petra Nového byl výběr autora jednoduchý.

"Ono zase není v českých luzích a hájích tolik výtvarníků nebo výtvarnic, kteří by byli schopni vytvořit dílo, které je zároveň monumentální a zároveň intimní. A to je to, co jsme do toho prostoru, který jsme si vyčlenili, chtěli," řekl dnes ČTK Nový.

Podle něj je nová plastika výsledkem dlouhodobé soustředěné práce. "Skic vzniklo několik stovek, než jsme se dopracovali k tomu, respektive paní Gizela Šabóková se dopracovala k výrazu, kterým si byla jistá. A velmi rychle bylo jasné, že to bude figurální záležitost, což vycházelo i z té dispozice prostoru," dodal Nový.

Sklářům a státnímu muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou vzdává hold nové dílo světoznámé sklářské výtvarnice Gizely Šabókové. Foto Artur Irma

 

Šabóková dnes ČTK řekla, že zhruba rok strávila vymýšlením, jak bude její dílo vypadat. Kovová část plastiky je kombinací mužských a ženských figur, kde jsou naznačená ramena, boky. Na znamení úcty k muzeu i sklu je figura v mírném úklonu. "A to sklo je dokreslením toho názvu, té Piety, a je to symbol nějaké cesty, utrpení, štěstí, boje, krásy, křehkosti i naděje," uvedla. Náročná byla podle ní i výroba, zejména skleněné opálové části, jež trvala zhruba půl roku. "To byl jenom pokus, omyl, pokus, omyl," řekla.

Její dílo budou nyní dotvářet povětrnostní vlivy, kovová část plastiky je z cortenového plechu, který by časem podle výtvarnice měl získat tmavě rezatou barvu. "My to necháme tak jako zanedbaně reznout a v tom vidím tu krásu, protože to je kontrast proti tomu domu (přístavbě muzea)," dodala.

V muzejním parku jde o třetí umělecké dílo. Prvním byl židovský památník z roku 1993, který vytvořil akademický sochař Oldřich Plíva na místě synagogy vypálené nacisty. Před čtyřmi lety přibyla skleněná plastika tvořená třemi rozměrnými deskami, v nichž se odrážejí okolní stavby včetně nové skleněné přístavby muzea. Několikametrové dílo nabízí proměnlivé výjevy, záleží na úhlu pohledu, počasí a denní době. Vytvořil ho výtvarník Marian Karel a jmenuje se Twist.

čtk