Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec chce zlepšit separaci odpadů, rozbory ukázaly, že hlavně na sídlištích se třídí málo

11. 07. 2023 | 15:45

Jablonec nad Nisou chce zlepšit třídění odpadů, hlavně na sídlištích končí v kontejnerech na směsný odpad velké množství věcí, které by bylo možné vytřídit. V březnu si radnice dala udělat rozbory komunálního odpadu, které ukázaly, že zavedení individuálního sběru tříděného odpadu u rodinných domů bylo správné. Domácnosti mnohem lépe odpad třídí, na sídlištích je ale navzdory přistaveným kontejnerům stále nedostatečné, řekla náměstkyně primátora Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec).

odpady ilustrační foto menší
Archivní foto

Rozbor odpadu provedla společnost EKO-KOM. "Zatímco na podzim roku 2021 při podobných rozborech činilo množství recyklovatelných složek odpadu v nádobách u rodinných domů téměř 55 procent, letos to bylo 34 procent. Je vidět, že umístění nádob na plasty a papír k rodinným domům pomohlo minimalizovat objem recyklovatelných složek odpadu v černých popelnicích," doplnila Opočenská. Svoz tříděného odpadu od domů ale podle ní zároveň zvýšil náklady, loni přišel město na devět milionů korun.

Na sídlištích ale rozbor odpadu ukázal, že tam lidé příliš netřídí. "Ve vzorku bylo obsaženo 62 procent odpadů, které by šly vytřídit a dále zpracovat," řekla vedoucí oddělení cirkulární ekonomiky magistrátu Barbora Šnytrová. Prakticky před každým panelovým domem stojí vedle kontejneru na směsný odpad i žlutý kontejner na plasty, o něco méně je modrých kontejnerů na papír. Přesto téměř 17 procent obsahu černých kontejnerů tvořily plasty, zhruba sedm procent papír a šest procent sklo, obsahovaly i textil a kovy.

Čtvrtinu odpadu tvořil bioodpad, právě na jeho využití se chce podle Opočenské město v budoucnu zaměřit. Bioodpad, zejména ten ze zahrad, zatím lidé v Jablonci vozí do sběrného dvora nebo odkládají do velkoobjemových kontejnerů. Radnice také zapůjčila několik stovek kompostérů a kompostovat mohou i lidé na vybraných sídlištích. Diskutuje se také o tom, že by se popelnice na bioodpad přidala k rodinným domům v rámci systému door-to-door. "Zatím však v blízkosti Jablonce není koncové zařízení, kam bychom mohli bioodpad odevzdat," řekla náměstkyně.

Náklady na svoz a likvidaci odpadu každý rok stoupají. Podle primátora Miloše Veleho (ODS) zaplatí letos druhé největší město v Libereckém kraji za odpadové hospodářství 73,3 milionu korun, od obyvatel ale radnice vybere zhruba o 14 milionů korun méně. Město sice podle něj získá část peněz na dividendách ze společnosti Severočeské komunální služby Jablonec, část nákladů ale bude muset zaplatit z rozpočtu. Cílem by proto podle Opočenské mělo být, aby odpadu bylo co nejméně.

čtk