Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec hledá spolu s obyvateli budoucí podobu okolí přehrady.  Slabin je hodně, pozitiva ale převládají 

23. 05. 2019 | 15:40

Jablonec nad Nisou hledá spolu s obyvateli budoucí podobu okolí přehrady Mšeno, která je oblíbenou rekreační lokalitou a v létě ji navštěvují tisíce lidí. Lidé kritizují hlavně stav výletní restaurace Tajvan, která ale městu nepatří, nespokojeni jsou také se stavem prvorepublikových Slunečních lázní. Na jednání jabloneckého zastupitelstva to dnes ČTK řekl radní Petr Klápště (Společně pro Jablonec), který pracuje na přípravě koncepce rozvoje lokality.

JNpřehradaMad
archivní foto: Mad

"Slabin v okolí přehrady je hodně, pozitiva jsou ale silnější. Hodně slabin vyplývá ze zanedbané údržby - erodované cesty, záchody ve špatném stavu a podobně," poznamenal Klápště. Zatímco s podobou Tajvanu podle něj město nemůže nic dělat, protože mu nepatří, Sluneční lázně jsou ve vlastnictví města. Vznikly na břehu přehrady v roce 1927, kromě občerstvení nabízejí sluneční louku ohraničenou ohradou a rozdělenou na dámskou a pánskou část. Vcházet se na ni dá jen přes převlékací kabiny. Současný stav je ale v žalostný.

Před několika lety zpracoval architekt Petr Stolín projekt minimalistické budovy, která měla zchátralý areál nahradit. Lehká stavba ze dřeva s průsvitnými stěnami měla nabídnout odpočinek a soukromí ve stínu zahradního atria i širší rozhled na přehradu z horní terasy. Atriový dům přístupný ze tří stran ale vyvolal vlnu nevole. "Prvním důvodem bylo, že tím zmizí ten duch prvorepublikových Slunečních lázní, navíc architekt nepočítal s pořádáním drobných kulturních a společenských akcí, které se tam teď dělají," řekl Klápště. O budoucí podobě lázní se tak ještě bude podle něj diskutovat.

Jablonecká přehrada Mšeno je součástí soustavy retenčních nádrží, které v podhůří Jizerských hor postavili v letech 1902 až 1911 na ochranu před velkou vodou podle projektu německého architekta Otto Intzema. Nádrž o rozloze 40 hektarů leží prakticky ve městě, obklopena je zástavbou a dnes slouží hlavně k rekreaci. Revitalizace okolí přehrady je jednou z priorit současného vedení radnice. Podle náměstka Štěpána Matka (KDU-ČSL) se letos před letní sezonou počítá kolem přehrady s údržbou a běžnými opravami. "Větší práce čekají na dokončení koncepce," řekl ČTK Matek.

čtk