Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec nad Nisou zvýší od Nového roku nájemné v městských bytech až o čtvrtinu

24. 11. 2023 | 15:15

Jablonec nad Nisou zvýší příští rok nájemné v městských bytech a ubytovnách až o čtvrtinu. Náklady na opravy a údržbu bytů rostou, stoupá i tržní nájemné ve městě, ceny radnice zvyšuje po třech letech. Pro nové nájemníky se cena zvýší od Nového roku, v případě již existujících smluv se bude nájemné zvyšovat od 1. července, řekl dnes ČTK náměstek primátora Petr Roubíček (ODS).

JNjablonecke mrakodrapy
ilustrační foto

Nájemní smlouvy uzavírá Jablonec na dobu určitou na tři měsíce až dva roky. U nově pronajímaných bytů po rekonstrukci se běžné nájemné zvýší na 150 korun za metr čtverečný, což je o čtvrtinu víc než teď, kdy nájemníci platí za metr 120 korun. Běžné tržní nájemné se ve druhém největším městě Libereckého kraje pohybuje podle velikosti bytu, jeho vybavení a lokality většinou od 200 korun za metr čtverečný nahoru, zjistila ČTK na realitních webech.

Víc zaplatí příští rok za bydlení také senioři v domech zvláštního určení, kde se ceny za metr zvýší o pětinu ze současných 80 korun na stovku. Zdraží také městské ubytovny, město má dvě ubytovny pro dospělé v ulicích Březová a Střelecká a jednu krizovou ubytovnu pro rodiny s dětmi do 18 let v Lípové ulici. Naposledy tam město poplatky zvyšovalo v dubnu 2020, od té doby ale podle Roubíčka významně vzrostly ceny elektřiny, vody, vytápění, ale i běžných oprav.

Ještě na začátku 90. let minulého století měl pětačtyřicetitisícový Jablonec kolem 7000 městských bytů, většinu z nich však postupně prodal. Aktuálně tak město vlastní zhruba 800 bytů, z toho pět procent není obyvatelných. Často jsou zcela vybydlené, elektřina i plyn jsou odpojené, kuchyně a koupelny mají v dezolátním stavu. V posledních letech radnice investovala do obnovy bytů i díky dvacetimilionovému úvěru. Díky tomu se počet těch neobyvatelných podle Roubíčka výrazně snížil, ještě před pár lety nebylo možné bydlet v každém desátém městském bytě.

Jablonec připravuje také kompletní rekonstrukci ubytovny ve Střelecké ulici, kde teď žijí ukrajinští uprchlíci s dětmi. Zařízení s 24 lůžky ve 14 pokojích budou muset uprchlíci do konce dubna příštího roku opustit. Objekt čeká rekonstrukce za 37 milionů korun, město dům přestaví pro seniory. "Do roku 2025 by tam mělo vzniknout šest bezbariérových bytů," doplnila náměstkyně primátora Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj). Stavbu bude město financovat ze svého, bez dotací.

čtk