Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec se rozezní směsicí tónů, slavnostní výkop provede akustická hudební skupina Jelen

24. 05. 2022 | 13:36

Naposledy se Jablonecké tóny rozezvučely v Jablonci nad Nisou v roce 2019. Poté jejich linku přeťala pandemie koronaviru. Letos se opět hlásí o slovo svým druhým ročníkem, avšak celková historie je delší. Jablonecké tóny navazují na Město plné tónů a cíl je stále stejný. Přivést do města kvalitní kulturu za dostupné ceny a zaplnit letní ulice lidmi.

JELEN 2020 @Ondr ej Py cha (10)
Kapela Jelen, foto: Ondrej Pycha

„Jsem rád, že mohu veřejnost za všechny organizátory opět pozvat k bohatému programu druhého ročníku Jabloneckých tónů, který jsme zodpovědně a dlouho připravovali. Už teď se těším na slavnostní zahájení, jež proběhne na Mírovém náměstí 26. května. To se setkáme s kapelou Jelen,“ zve na koncert, který začne ve čtvrtek 26 května v 19 hodin a nebude se na něj platit vstupné, náměstek jabloneckého primátora David Mánek s tím, že sice slavnostní zahájení je plánované na 26. května, ale Jablonecké tóny 2022 začnou už o dva dny dříve, v úterý 24. května. „Obě hudební odpoledne – v úterý 24. a ve čtvrtek 26. května - budou v režii jablonecké základní umělecké školy a slibují příjemný umělecký zážitek,“ dodává Mánek. Zároveň upozorňuje na jednu novinku tohoto ročníku, a tou jsou dva tzv. Rodinné festiválky. Ty si rezervovaly jednu neděli v červenci a jednu v srpnu, trvat budou od 14 do 18 hodin a v jejich programu se představí umělci z Jablonecka. „A ne vždy půjde pouze o hudebníky,“ láká náměstek David Mánek.

ZUŠka v záři odpoledního slunce

Nejprve posluchačům ZUŠ Jablonec nad Nisou nabídne program v úterý 24. května v 1. patře OC Central. „Původně jsme chtěli posluchače pozvat na náměstí Dr. Farského, kde už náš program zdomácněl. Kvůli počasí jsme se však na poslední chvíli rozhodli pro změnu. A tak tradiční Klavír pod širým nebem se přestěhuje pod střechu obchodní pasáže. Hrát se začne od 13 hodin a u křídla se budou děti střídat až do 17 hodin,“ konstatuje ředitel ZUŠ Jablonec nad Nisou Vít Rakušan a pokračuje: „Další pozvání směřuje opět před OC Centrál, který se stal takovou naší letošní domovskou scénou. Na čtvrtek 26. května jsme připravili celodenní hudební program spojený s projektem ZUŠ Open. Od 10 do 11 hodin tu na podiu vystoupí dětí z jabloneckých mateřských škol, odpoledne od 14 do 18 hodin program zaštítí naše škola.“

To však nebude poslední projekt, kdy se posluchači s žáky místní ZUŠky setkají. Další příležitost budou mít opět v červnu. „A opět u OC Central na venkovním podiu. V rytmu ZUŠ se budeme pohupovat ve čtvrtek 26. června od 16 hodin. V komponovaném programu se představí žáci napříč obory školy,“ popisuje Vít Rakušan.

Jelen na startu

Slavnostní výkop ale provede česká akustická hudební skupina Jelen. „Písně z vlastní tvorby vycházející z hudby jako je country, folk, bluegrass a blues,“ charakterizuje hudební skupinu ředitel společnosti Kultura Jablonec Petr Vobořil. Kapela je držitelem hudební ceny Anděl v kategorii Objev roku za rok 2014 a v kategorii Skupina roku za rok 2016. Open air koncert je na Mírovém náměstí před jabloneckou radnicí ve čtvrtek 26. května od 19 hodin a je zdarma.

Jelen však není jediným tahákem Jabloneckých tónů 2022. „Pro hudební fajnšmekry jsme přichystali skvělé hosty na letní scénu – například se zde představí Laco Deczi & Cellula New York a Radůza s kapelou – oba zahrají už v červnu a na oba koncerty je možné už teď si pořídit vstupenky v předprodeji za výhodnější cenu. Další vstupenky budou k dispozici i na místě v den koncertů,“ říká Vobořil s tím, že pokud bude hrozit opravdu velmi špatné počasí, tak se koncerty z letní scény budou stěhovat do velkého sálu Eurocentra.

Přijďte na workshop

V červnu bude posluchače Kultura Jablonec ještě trochu šetřit. Ten opravdu velký příval tónů je připravený na oba prázdninové měsíce. Hrát se bude jak na letní scéně, tak v pavilonu Tyršových sadů. A také Kultura Jablonec přináší do Jabloneckých tónů novinku, kterou je Voicingers on Tour Česko 2022.

„Jde o týdenní workshop pro zpěváky i hudebníky, jakési mezikulturní setkávání, kdy lektoři z různých zemí povedou vokální a rytmické workshopy, souborové hry, improvizace, circle songs, poslechová session nebo jam sessions. Půjde vždy o večery na letní scéně v týdnu od 11. do 15. července, začnou vždy v 19 hodin a vstupné je dobrovolné,“ sděluje Petr Vobořil. Účast v projektu přijali Marta Kloučková Intl. Quartet (11.7.), Tamara Lukasheva (12.7.), Karnas Formula (13.7.), Manu Domergue´s Pebble in the Shoe (14.7.) a Voicingers All Stars a Závěrečný koncert studentů týdenních workshopů.

Už zažitým pravidlem jsou pak čtvrtky na letní scéně a neděle v Tyršových sadech. „I tady máme přichystané hudební lahůdky – namátkou vyberu Jan Spálený Trio nebo třeba Písničkáři Šafránu, kam patří Jiří Dědeček, Trojka Zuzany Homolovej nebo Petr M. Lutka,“ slibuje kvalitní hudbu ředitel společnosti Kultura Jablonec.

Velebné tóny varhan

Ani tentokrát nezapomínají Jablonecké tóny na varhanní koncerty ve vybraných jabloneckých kostelích. Pořadatelé se spojili s organizací Musica Varia, která připravila osm koncertů ve čtyřech církevních domech, a to v kostele Dr. Farského na stejnojmenném náměstí, v kostele Nejsvětější Trojice ve Mšeně a v novoveském kostele Povýšení sv. Kříže. Koncert k poctě jablonecké patronky, sv. Anny, se rozezní v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova na Horním náměstí. Konkrétní program bude aktuálně vždy na www.jablonecketony.cz.

„Všechny varhanní koncerty budou vždy v úterý, jak je už dobrým zvykem, a začínají v 17 hodin,“ připomíná Petra Handlířová ze společnosti Musica Varia.

Informace na internetu i plakátech

„Věřím, že vám letošní ročník přinese hodně zábavy a potěšení, že úspěšně naváže na své předchůdce a že přispěje k opětovnému setkávání přátel i těch, kdo se dosud neznají, ale mají společný zájem. A tím je kvalitní kultura. Té živé jsme v posledních dvou letech měli opravdu málo,“ doufá jablonecký náměstek David Mánek s tím, že podrobné informace k programu Jabloneckých tónů 2022 jsou na plakátech, speciálním webu a facebooku i na webech a sociálních sítích města a Kultury Jablonec.

JN/Jana Fričová