Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec shromažďuje návrhy osobností k udělení ceny Pro Meritis 2021. Cena za loňský rok kvůli pandemii udělená nebyla

18. 01. 2021 | 5:41

Statutární město Jablonec nad Nisou shromažďuje od veřejnosti návrhy osobností k možnému udělení ceny Pro Meritis 2021. Cena za rok 2020 dosud kvůli pandemii koronaviru udělená nebyla.

Jablonec radniceNew
Foto: JN

Návrh osobnosti může podat každý občan města, poslat jej musí do 30. června na e-mailovou adresu matechova@mestojablonec.cz. Cena za rok 2020 dosud udělená nebyla kvůli pandemii, ze stejného důvodu se ani neměla čas sejít komise nad nominovanými kandidáty. „S předáním Pro Meritis 2020 při vhodné příležitosti však počítáme. Komise k vyhodnocení nominací za rok 2020 by se měla sejít na jaře. Pokud se epidemická situace zlepší a život se vrátí do normálního stavu, pak se cena za rok 2021 bude předávat opět v obvyklém termíny při Novoročním koncertě v jabloneckém městském divadle,“ říká vedoucí kanceláře primátora Jana Matěchová.

Návrh medaile vzešel z výtvarné soutěže v roce 2009, do které dvanáct výtvarníků zaslalo minimálně dva návrhy, jejím autorem je ak. soch. Jiří Dostál. Na přední straně je nápis PRO MERITIS Jablonec nad Nisou se stylizovaným pohledem na město a jeho dominanty, na zadní straně je volný čtvercový prostor pro dorytí jména oceněné osoby.

Autor medaile Jiří Dostál je sám držitelem ceny za rok 2013 za dlouhodobý přínos městu v oblasti umělecké i průmyslové tvorby, designu, medailérství a pedagogiky. Jako první převzal cenu Pro Meritis za rok 2011 Václav Vostřák. Dosud město udělilo toto ocenění celkem 14 osobnostem – jednou dvojici (manželé Scheybalovi), z toho tři ceny byly udělené in memoriam.

Dosud udělené ceny Pro Meritis

2011

Václav Vostřák

2012

manželé Jana a Václav Scheybalovi (in memoriam)

2013

Karel Pelant, Siegfried Weiss, Jiří Dostál

2014

Václav Poláček (in memoriam)

2015

Jaroslav Hlubůček, Otokar Simm

2016

Jan Strnad, Jan Vízek

2017

Pavel Šochman, Ivo Jörg

2018

Dobroslava Kricklová

2019

Ivan Ullsperger (in memoriam), Tomáš Pospíšil

JN/Jana Fričová