Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec tvoří klimatickou koncepci. Vycházet bude i z informací získaných z dotazníků

03. 09. 2023 | 16:29

Statutární město Jablonec nad Nisou připravuje klimatickou koncepci. Ta má nabídnout konkrétní opatření, jak čelit změnám klimatu ve městě. Do příprav koncepce se může zapojit i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku, který je k dispozici na webu města, v zářijovém čísle Jabloneckého měsíčníku a v recepcích některých městských organizací.

JNvěž3letecky
archivní foto

Vyplněný dotazník je třeba odevzdat do konce září.

„Klima se relativně rychle mění, je proto v zájmu Jablonce se na tyto změny připravit a k tomu pomůže klimatická koncepce. Až do konce září se do její přípravy mohou zapojit i Jablonečané, a to vyplněním dotazníku,“ říká Lenka Opočenská, náměstkyně jabloneckého primátora pro životní prostředí a strategii, a dodává: „Klimatická koncepce by měla zmapovat kritická místa, kde se extrémní klimatické jevy ve městě nejvíce projevují, a navrhnout konkrétní opatření třeba pro zadržování dešťové vody. Extrémními klimatickými jevy se rozumí vlny veder, dlouhá období sucha, přívalové deště, extrémní výkyvy teplot nebo silný vítr. Město proto následuje příkladu jiných obcí, měst a krajů a chce k řešení problému přistoupit co nejrychleji, zodpovědně a systematicky.“  

Řadu oblastí vhodných ke zlepšení mohou pomoci určit sami obyvatelé. Proto se oddělení strategického plánování jabloneckého magistrátu snaží prostřednictvím dotazníku zjistit, jak veřejnost změny klimatu vnímá.  „Žádáme veřejnost, aby nám sdělila svoje zkušenosti s projevy měnícího se klimatu i nápady, jak jim můžeme společně lépe čelit. Její názor a vhled jsou pro dobrou klimatickou koncepci naprosto klíčové,“ upřesňuje Anika Chalupská, vedoucí oddělení strategického plánování.

Dotazník je v elektronické podobě na www.mestojablonec.cz/klima.cz, v té papírové je v zářijovém vydání Jabloneckého měsíčníku, v informačním středisku magistrátu v přízemí radnice, v Eurocentru nebo v městské knihovně.
 

JN/Jana Fričová