Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec začne v červnu opravovat vitrážová okna k 90. výročí radnice

01. 06. 2023 | 5:44

Od června začne Jablonec nad Nisou s obnovou vitrážových oken radnice, která je zapsaná v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Náklady přesáhnou pět milionů korun včetně DPH a město na obnovu použije půlmilionovou dotaci ministerstva kultury i stotisícový dar Libereckého kraje za titul Historické město LK 2022. Projekt by měl být hotový v září.

„Letos si připomínáme 90. výročí otevření radnice pro veřejnost. Vitrážová okna se nachází v reprezentační prostorách v prvním a druhém mezipatře hlavního schodiště, v prvním a druhém patře přilehlých schodišť a v kině,“ jmenuje jablonecký náměstek pro rozvoj a digitalizaci Jakub Chuchlík.

„Okna projdou repasí a velmi znečištěné vitráže budou převezené do restaurátorské dílny. Tam je rozloží na jednotlivá skla, která odborníci očistí, chybějící doplní a prasklá slepí. Poté vitráže znovu sestaví do nové olověné sítě a vyleští. Rámy oken a vnější křídla budou vyměněné za repliky dobových v původní profilaci a barevnosti, původní kování se zachová, popřípadě doplní. Tím skončí další část obnovy radnice, která je kulturní památkou,“ popisuje projekt Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu.

Zatímco vitrážová okna na schodištích a v přilehlých prostorách jsou zelená, žlutá, hnědá a bílá, což odpovídá interiéru této části budovy, tak v kině jsou červená, modrá a bílá. „Tato barevná kombinace byla v kině u původního osvětlení, kdy kombinace takto barevných žárovek vytvářela zajímavé světelné efekty,“ uvádí Radúz Drozen z oddělení dotací.

Zhotovitelem vitráží při stavbě radnice byl F. Lucke z Jablonce nad Nisou, jeho signatura (Glasmalerei F. Lucke Gablonz) je např. na oknech ve 2. patře naproti místnosti č. 203.

Obnova vitráží oken v budově radnice

Celkové náklady:

4 183 tis. Kč

Dotace ČR (MK):

500 tis. Kč (z toho 400 tis. Kč z Programu regenerace MPR a MPZ

a 100 tis. Kč za krajské vítězství v soutěži Historické město roku 2022)

Dar LK:

100 tis. Kč - Historické město roku 2022

Realizace:

červen-září 2023

JN/Jana Fričová