Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec žádá dotace na další rozšíření kamerového systému a asistenty prevence kriminality

07. 02. 2023 | 16:12

Jablonec nad Nisou žádá dotace na další rozšíření městského kamerového systému a také na asistenty prevence kriminality. Dva z nich by měli pomoci s integrací ukrajinských uprchlíků i dalších zahraničních dělníků ve městě. Radnice ve spolupráci s městskou policií připravila projekty za 2,3 milionu korun, z programu ministerstva vnitra může získat přes 80 procent, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

policie městská jablonec IMG 20200422 150130
Foto: JN

S asistenty prevence kriminality mají ve druhém největším městě v Libereckém kraji dlouholeté dobré zkušenosti,městská policie je tam využívá od roku 2015. Podle primátora Miloše Veleho (ODS) se osvědčili. "Město má teď k dispozici tři asistenty prevence kriminality a jejich finanční krytí je v rozpočtu městské policie zajištěné i bez přiznané dotace," řekl Vele. Asistenti podle něj pracují s obyvateli vytipovaných lokalit a pomáhají minimalizovat hrozbu sociálního vyloučení.

"Asistenti pracují hlavně v problémových lokalitách, jako jsou Tyršovy sady, autobusové nádraží, OD Central, okolí ulic Revoluční, Dlouhá a v centru města, které denně kontrolují a komunikují s problémovými osobami," doplnil Tomáš Svačina z městské policie. Další dva asistenti by podle něj měli pracovat zejména s uprchlíky. "Čekáme, že s jejich výběrem pomůže integrační centrum," řekl. TIto asistenti by podle něj měli pomoci zmapovat situaci mezi Ukrajinci a dalšími zahraničními dělníky v Jablonci.

Foto: JNV prevenci by městské policii mělo pomoci i rozšíření kamerového systému, který se v Jablonci buduje postupně přes 20 let. "Původní analogový systém se průběžně obnovoval, základ toho digitálního s přispěním dotace z regionálního operačního programu pořídila městská policie v roce 2009," řekl Svačina. Dnes má systém 38 kamerových bodů, na nichž je 48 kamer. Kromě toho mají strážníci k dispozici dvě mobilní kamery pořízené před dvěma lety za přispění ministerstva vnitra.

Teď chce městská policie doplnit další dvě kamery do Janovské ulice, budou schopné číst registrační značky vozidel a data předávat do centrální databáze. Součástí projektu je také mobilní kamera pro auto městské policie. "Mobilní kamera ve služebním voze bude součástí pilotního projektu v ČR, záznam z ní umožní operačnímu středisku sledovat dění kolem vozidla v reálném čase. Služební vůz tak bude možné využít jako další mobilní kamerový bod například při mimořádných událostech," dodal Svačina.

čtk