Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec získal dotaci na provoz sdílených kol, nejvíc jezdí vždy v pátek

21. 10. 2023 | 7:52

Statutární město Jablonec nad Nisou získalo dotaci z krajského programu Podpora městské mobility formou sdílených kol. Ta město provozuje od června tohoto roku.

kola jablonec2 IMG 3776
Foto: JN

„Žádost o dotaci jsme na krajský úřad předložili koncem letošního června. Krajští zastupitelé schválili pro náš projekt přidělení dotace ve výši 500 tis. Kč, která byla využitá na způsobilé výdaje projektu, jimiž je provozování systému sdílených kol a zavedení 15 minut zapůjčení kola zdarma,“ vysvětluje jablonecká náměstkyně pro životní prostředí a strategii Lenka Opočenská.

Jablonec nad Nisou spustil pilotní projekt sdílených kol v hodnotě 1,3 mil. korun letos v červnu. Službu provozuje společnost Nextbike. Na počátku byla k dispozici stovka jízdních kol na 26 stanovištích. „S postupující dobou se počet rozšířil na třicítku. A největší zájem jsme zaznamenali hned v červnu. Nejoblíbenější stanice, kde se kola vypůjčují i vrací, jsou u přehrady, u plaveckého bazénu a na autobusovém nádraží. A zajímavé je, že největší provoz je vždy v pátek,“ shrnuje Opočenská s tím, že v příštím roce by město rádo rozšířilo počet stanic i sdílených kol a přemýšlí také o elektrokolech.

JN/Jana Fričová