Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká Abeceda v Liberecké ulici přijde o sedm písmen z celkem 14 zídek obložených mozaikou

01. 08. 2022 | 16:27

Dnes začali dělníci v Jablonci nad Nisou bourat zídky u panelových domů v Liberecké ulici. Tzv. Abeceda přijde o sedm z celkových 14 zídek obložených skleněnou mozaikou s písmeny od A po M. Stavební úřad v Jablonci nad Nisou rozhodl o jejich odstranění kvůli havarijnímu stavu. Práce vyjdou městskou pokladnu na zhruba 85 tis. korun.  

 

JNliberecka ulice z veze
archivní foto jablonecké Liberecké ulice.

Během srpna zbourají dělníci sedm z celkových čtrnácti zídek, které stojí u vchodů do sedmi panelových domů v jablonecké ulici Liberecká a označují je písmena.

Foto: SMJPodle statického posouzení je oněch sedm zdí v havarijním stavu a ohrožují bezpečnost tamních obyvatel. Proto Stavební úřad v Jablonci nad Nisou rozhodl o jejich odstranění. „Zachování nebo odstranění dalších zídek či zcela jiný způsob označení bude vedení města spolu s městským architektem ještě zvažovat,“ říká Dana Försterová z oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu.  

Komplex sedmi panelových domů, každý se dvěma vchody a zídkami se žlutými písmeny v červeném poli ze skleněné mozaiky, vznikly v Jablonci nad Nisou v 70. letech minulého století. Ačkoliv domy jsou v ulici Liberecké, označení vchodů písmeny dalo skupině domů jednotný název Abeceda.  

JN/Jana Fričová