Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecký primátor Miloš Vele: Doufám, že vojenský vpád už se nebude opakovat

21. 08. 2023 | 17:37

Představitelé statutárního města Jablonec nad Nisou, jeho organizací, ozbrojených složek a zástupci veřejnosti si připomněli 55. výročí srpnových událostí u památníku Bojovníků za svobodu a obětí bezpráví v ulici Gen. Mrázka. „Doufám, že se v českých zemích srpnový vojenský vpád nebude už nikdy opakovat,“ prohlásil ve svém projevu u pomníku primátor Miloš Vele.

„Nechce se tomu věřit, ale je to už 55 let, kdy v rámci Operace Dunaj obsadily Československo armády pěti komunistických zemí Varšavské smlouvy. Hlavní podíl na invazi měla armáda Sovětského svazu. Tanky s červenou hvězdou vjížděly do českých, moravských a slovenských měst i vesnic, jejichž obyvatelé se vyděšeně domnívali, že začíná nová válka. Válka nezačala, ale trvalo dalších třiadvacet let, než sovětští vojáci Československo opustili. Ti poslední z Milovic odjeli v červnu roku 1991,“ řekl ve svém projevu primátor Vele.

Připomněl, že podobnou situaci zažívají nyní na Ukrajině, kterou se snaží Rusko obsadit už od loňského února. „Jak toto hrubé porušení státní suverenity skončí, lze teď těžko odhadnout. Já jen doufám, že se v našich zemích už nikdy nebude opakovat srpnový vojenský vpád,“ uzavřel svůj projev v upomínku na události z 21. srpna 1968 jablonecký primátor Miloš Vele.

JN/Jana Fričová