Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonečtí studenti i letos prostřednictvím pamětníků objevují historii v celostátním projektu Post Bellum

25. 11. 2020 | 19:17

Do vzdělávacího projektu “Příběhy našich sousedů”, jehož realizátorem je nezisková organizace Post Bellum, se již druhým rokem zapojilo finančně i organizačně město Jablonec nad Nisou. Letošní ročník vyvrcholil 23. listopadu za účasti zástupců města, partnerů a odborné poroty slavnostní závěrečnou prezentací žákovských reportážních výstupů. Stalo se tak po několika nutných odkladech a zvolena musela být netradičně forma online přenosu.

JNpřehradaFBVisitJablonecDetail
ilustrační foto

Projekt je určen pro žáky 7. – 9. tříd základních škol, popřípadě pro studenty škol středních. Ti se v projektu setkávají s pamětníky ze svého okolí a snaží se formou reportáží zaznamenat, převyprávět a předat dál jejich životní osudy. Poznávají tak dějiny 20. století pomocí životních příběhů svých skutečných sousedů.

Práce devíti školních týmů hodnotila tříčlenná porota, v níž zasedli Petra Laurin (novinářka a programová dramaturgyně Domu česko-německého porozumění), Zdeněk Zoubek (učitel a zastupitel Lučan) a Michal Šmíd (historik za Post Bellum a Ústav pro studium totalitních režimů). Ta v kategorii “audio” vyhodnotila jako letošního vítěze tým Gymnázia U Balvanu s příběhem Jiřího Pošepného, v kategorii “video” pak tým ZŠ Pivovarská s příběhem Karla Musila.

Náměstek primátora Jablonce nad Nisou pro oblast humanitní David Mánek vysvětluje, proč město tento projekt finančně podporuje, letos částkou bezmála 69 tis. korun pro tři žákovské týmy: „Jako učitel vidím velké pozitivum projektu v tom, že děti objevují aktivně historii regionu na příbězích skutečných a dosud žijících lidí. Mohou si události, o kterých dosud jen četly, tak říkajíc „osahat“. To jim výrazně pomáhá chápat historii v jejích souvislostech. Z pozice politika majícího v agendě humanitní oblast oceňuji pozitivní dopad projektu na mezigenerační vztahy, na poznání vlastní historie skrze příběhy pozoruhodných lidí žijících v našem městě.”

Koordinátorka projektu “Příběhy našich sousedů” pro Jablonecko, Lada Halounová připojuje pohled ze strany realizátora: „Projekt je celorepublikově velmi úspěšný, svoji podporu si musí ale v každém městě a regionu vybudovat. Jsem moc ráda, že v Jablonci jsme nyní u zástupců města dosáhli velkého pochopení a podpory. Nemám na mysli jen podporu finanční, bez níž by byl projekt jen těžko realizovatelný, ale vnímáme i morální podporu a nadšení konkrétních lidí, kteří nám za město pomáhají s propagací, se zajištěním prostor, kontakty apod. Věřím, že tahle skvělá spolupráce nám pomůže rozšířit projekt i do oblasti Liberce.”

Projekt “Příběhy našich sousedů” na celostátní úrovni dlouhodobě podporuje Český rozhlas, Ministerstvo školství a Ministerstvo kultury.

JN/Jana Matěchová