Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jednání o koalici v Jablonci podle ANO nekončí. Vítězné hnutí nabídlo ODS pozici primátora

29. 09. 2022 | 9:29

AKTUALIZOVÁNO: Hnutí ANO, které vyhrálo volby v Jablonci nad Nisou, nevzdává jednání o koalici. Občanským demokratům na druhém místě nabídli primátorskou funkci a také další místo uvolněného radního. V tiskové zprávě to dnes uvedla krajská manažerka ANO pro Liberecký kraj Jana Hajná.

JNmobilita5
archivní foto - panorama Jablonce

Na dnešní 14:00 už  je svolána tisková konference ke společnému prohlášení ODS Jablonec nad Nisou, Starostové pro Liberecký kraj, Piráti a Společně pro Jablonec o povolebním uspořádání. Zhatí dohodu uzavřenou již před státním svátkem nejnovější postoj ANO?

ODS se v úterý dohodla na spolupráci s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a Starosty pro Liberecký kraj, dohromady mají těsnou většinu 16 hlasů ze 30 v zastupitelstvu, podobu vedení města představí dnes odpoledne.

"Všem subjektům jsme předložili naši, troufáme si říct férovou, představu o možné spolupráci a zároveň jsme si vyslechli jejich podmínky. Při tom jsme lpěli na tom, aby se nenavyšoval počet uvolněných, tedy placených funkcí, což by bylo v době energetické krize velice nešťastné vůči rozpočtu města a hlavně neuctivé vůči obyvatelům Jablonce, kteří se obávají, jak zaplatí účty za energie," uvedla Hajná. K osobnímu jednání nedošlo podle ní pouze se zástupci Společně pro Jablonec, které s ANO jednat odmítlo.

Volby v Jablonci vyhrálo ANO s výrazným náskokem, získalo v zastupitelstvu devět mandátů, druhá ODS bude mít pět zastupitelů. Uspěly ještě SPD, Piráti a Společně (KDU-ČSL a Zelení), kteří mají shodně po čtyřech mandátech, tři místa v zastupitelstvu obsadí Starostové pro Liberecký kraj a poslední místo získalo uskupení Pro Jablonec. Podle lídra ANO Davida Mánka nabízelo hnutí ODS koalici se Starosty, která by byla pokračováním spolupráce z posledních tří let a v zastupitelstvu by měla 17 hlasů.

Podobnou situaci, kdy druhý ve volbách obešel vítěze a dohodl se na koalici, ale nezažívá Jablonec poprvé. Před čtyřmi lety to bylo právě hnutí ANO, kdo se bez vítězné ODS dohodl na koalici s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec. Koalice měla 17 mandátů, primátorem byl Milan Kroupa (ANO), vydržela ale sotva rok. Na podzim 2019 zastupitelé Kroupu odvolali. ANO se pak dohodlo na nové spolupráci s vítěznou ODS, podpořili ji také Starostové. Kroupu v čele města nahradil občanský demokrat Jiří Čeřovský.

Před čtyřmi lety zvítězila ve druhém největším městě Libereckého kraje ODS, když pro ni hlasovalo 22,33 procenta voličů. Získala osm mandátů ze 30, přesto se jí nepodařilo sestavit koalici. Na koalici se tehdy dohodlo druhé ANO, které mělo o mandát méně. Třetí Piráti měli pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec. Do zastupitelstva se v minulých volbách dostali také tři zástupci uskupení Starostové pro Liberecký kraj, dva za Novou budoucnost pro Jablonec a jeden z SPD.

Také ve Frýdlantu na Liberecku jedná druhá ODS o sestavení koalice bez vítězného hnutí ANO. Na spolupráci se dohodla s Místním hnutím za harmonický rozvoj, uskupením Nezávislí pro Frýdlant a Starosty pro Liberecký kraj, dohromady mají těsnou většinu 11 z 21 mandátů v zastupitelstvu. ČTK o tom informoval lídr ODS Dan Ramzer. Občanští demokraté odešli z voleb ve Frýdlantu poraženi poprvé od roku 1994, získali pět mandátů, ANO má o jeden víc.

čtk

TZ ANO v plném znění: Jako vítězové voleb s legitimním nárokem na post primátora jsme ještě o víkendu vyvolali jednání o možné koaliční spolupráci se všemi subjekty, které se zúčastnily voleb v Jablonci nad Nisou. Máme totiž úctu ke všem voličům, kteří projevili svoji vůli. Rozdíly mezi nimi neděláme!

Všem subjektům jsme předložili naši, troufáme si říct férovou, představu o možné spolupráci a zároveň jsme si vyslechli jejich podmínky. Při tom jsme lpěli na tom, aby se nenavyšoval počet uvolněných, tedy placených funkcí, což by bylo v době energetické krize velice nešťastné vůči rozpočtu města, a hlavně neuctivé vůči obyvatelům Jablonce, kteří se obávají, jak zaplatí účty za energie.

K osobnímu jednání nedošlo pouze v případě uskupení Společně pro Jablonec, které s námi poměrně dětinským způsobem jednat odmítlo, což považujeme za výsměch nikoliv nám, ale voličům.

Ačkoliv nás o tom nikdo oficiálně neinformoval, z médií jsme se včera večer dozvěděli, že Jablonec už svoji budoucí koalici má, a to bez hnutí ANO, které zvítězilo ve volbách s téměř 10% náskokem na druhou ODS. I když z toho jednoznačně vyplývá, že od počátku byl záměr ostatních stran hnutí ANO obejít, jsme připravení a budeme dál jednat.

Zaslali jsme tedy ještě jednu nabídku ke spolupráci ODS, která obsahuje post primátora a jednu uvolněnou funkci. Jsme tak ochotní pro budoucnost Jablonce obětovat naše vítězství ve volbách. A to z následujících důvodů:

Není podle nás vhodné, aby v době krize narůstal počet placených funkcí ve vedení města, jak včera avizovaná koalice, plánuje.

Nepřijde nám šťastné, aby se v této době, kdy je potřeba ihned začít pracovat, do vedení města dostal někdo bez zkušeností a komu bude trvat měsíce, než se rozkouká.

Znepokojily nás také informace o tom, že spousta dobrých věcí, které se nám v uplynulém volebním období podařila, chtějí některé politické subjekty zbořit jenom kvůli tomu, že jsou z naší dílny.

Jablonec rovněž nepotřebuje, aby se například po roce navrhovaná koalice rozpadla. Domníváme se tak na základě osobních zkušeností s jednotlivými aktéry i snadno dohledatelných mediálních výstupů, kdy si například ODS a Společně pro Jablonec nemohly přijít na jméno.

Včera navržená koalice je navíc nejkřehčí, jak jen může být, tzn. má pouze 16 členů z celkových 30 zastupitelů.

Takovou nejistotu si Jablonečané nezaslouží!

TZ ANO Jablonec nad Nisou/Jana Hajná, krajská manažerka pro Liberecký kraj