Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kamerový systém v Jablonci bude dál provozovat firma exprimátora Kroupy. Cena je pro město výhodná

20. 02. 2020 | 18:50

Provoz městského kamerového systému v Jablonci nad Nisou bude dál zajišťovat firma Grepa Networks odvolaného primátora Milana Kroupy (dříve ANO). Rozhodli o tom dnes zastupitelé. Firma získala zakázku na provoz sítě se třemi desítkami kamer maximálně na čtyři roky dohromady za dva miliony korun s roční výpovědní lhůtou.

KroupaJablonecStarosti
Expeimátor Kroupa v srpnu 2019, když byl odvoláván z funkce. Foto: Artur Irma

Střet zájmů Kroupy jako primátora a zároveň šéfa firmy, která po městě vymáhala peníze za provoz kamer, vedl loni k rozpadu koalice ve vedení města a odvolání Kroupy z postu primátora. Město si ale nechalo zpracovat audit, podle kterého je cena Grepy pro město výhodná. Zadání zakázky bez soutěže dnes kritizovala opozice.

Za provoz služby v letech 2016 až 2018 zaplatil loni Jablonec firmě Grepa dva miliony. Prodloužení spolupráce s firmou bývalého primátora je podle města nejjednodušším a hospodárným řešením. Podle posudku, který pro Jablonec zpracovala společnost Grant Thorton Valuations, zaplatí Jablonec méně, než je běžné v jiných městech. Třeba sousední Liberec platí za datové přenosy vybraných deseti kamerových bodů měsíčně 48.620 korun, zbytek sítě je ve vlastnictví města. Správa optické sítě, jejíž součástí jsou i městské kamery, stojí Liberec měsíčně 165.255 korun.

Provoz a servis sítě kamer měla pro Jablonec zajišťovat společnost Telmo, která ji od roku 2009 za přispění dotací pro město budovala. V posledních letech ale provoz pro firmu Telmo zajišťovala Grepa. S městem smlouvu neměla, podle Kroupy ale smluvní vztah města s jeho firmou dokládají dvě objednávky. "Jak se stalo, že soukromá firma ovládá, kamerový systém, který nechalo vybudovat město, šetří policie na základě trestního oznámení," uvedl opoziční zastupitel Jakub Chuchlík (Piráti).

Grepa městský kamerový systém skutečně ovládá, což primátor dokázal loni v srpnu, když celý systém dočasně vypnul. Dopustil se sice trestného činu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, policie ale jeho stíhání v říjnu zastavila kvůli takzvané účinné lítosti.

Odvolaný primátor novinářům řekl, že bere provoz sítě, v níž je podle něj aktuálně zapojeno 33 kamer, za službu pro město. Provoz bude Grepa podle něj zajišťovat i přesto, že je to pro jeho firmu nevýhodné. "Firma pouze zajišťuje přenos dat, neshromažďuje je ani s nimi jinak neukládá," doplnil na jednání zastupitelstva Kroupa.

čtk