Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kantorova vila v Jablonci se dočká rekonstrukce. Z lávky se otevřou průhledy do historie stavby

21. 03. 2024 | 13:26

Loni v říjnu vypsalo statutární město Jablonec nad Nisou architektonickou soutěž na rekonstrukci Kantorovy vily v Palackého ulici. Návrhy mohli jednotliví autoři podávat do konce ledna letošního roku, na začátku února odborná porota vybrala vítěze, kterým se stal pražský ateliér Objektor architekti, s.r.o

kantorova vila vizu 1
Kantorova vila, vizualizace

„Na rekonstrukci Kantorovy vily máme alokované dotační prostředky v rámci ITI liberecko-jablonecké aglomerace. Do konce dubna 2025 by měla být hotová projektová dokumentace, realizace projektu by měla proběhnout v letech 2025-2026,“ připomíná jablonecký náměstek pro rozvoj a digitalizaci Jakub Chuchlík a dodává: „Očekáváme, že vybraný návrh citlivě přistoupí k rekonstrukci původního prostorového uspořádání a upravený interiér pak bude vyprávět příběh architekta, původních majitelů, vily i celého města.“

Podle náměstkových slov by se vila neměla stát statickým muzeem. Společně s její rekonstrukcí by mělo jít ruku v ruce také krajinářské řešení zahrady, jež bylo součástí soutěžního návrhu.

Kantorova vila, vizualizaceDo architektonické soutěže, která byla vyhlášená 30. října 2023 a trvala do 31. ledna 2024, se přihlásilo celkem 28 účastníků. Odborná porota vybrala na základě zaslaných portfólií pět nejvhodnějších a ti odevzdávali návrhy na řešení. „Na začátku února zasedla odborná porota, která vybrala a ocenila trojici nejlepších,“ komentuje soutěž Pavlína Müllerová, vedoucí kanceláře architektury města.

Oceněné jsou návrhy pražské architektonické kanceláře Objektor architekti, s.r.o., na prvním místě, druhá je kancelář Malý Chmel, s.r.o., z Českých Budějovic a třetí příčku obsadila Lenka Míková architekti, s.r.o., + OKOLO z Prahy.

Kantorova vila, vizualizace„U všech soutěžních návrhů se pracuje citlivě s návratem podstaty původního prostorového uspořádání vily, tzv. raumplan, které bylo rozdělením na byty v 60. letech minulého stolení porušeno. Vítězný návrh akcentuje vdechnutí nového života stavbě, která již nebude plně sloužit svému původnímu účelu. S respektem přistupuje k dochovaným interiérům, zároveň přináší současnou vrstvu, důležitou pro novou etapu života vily. Původní garáž je nově využita jako přednáškový sál, dětské pokoje mají funkci edukačních místností, poslední podlaží s terasou se stane výstavním sálem. Přízemí může sloužit jako společenský prostor provázaný se zahradou. Ta je důležitou součástí navrhované rekonstrukce,“ popisuje vítězný návrh Pavlína Müllerová, vedoucí kanceláře architektury jabloneckého magistrátu, a dodává, že autoři připomínají i zmíněnou přestavbu vily na bytový dům. V místě, kde byla původní koupelna přestavěna na hlavní schodiště, je navržená lávka s průhledy do všech etap historie domu.

Jablonečtí zastupitelé schválili výkup architektonicky významné Kantorovy vily v březnu roku 2017 za 8,1 milionu korun.

JN/Jana Fričová