Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kittelovo muzeum poskytlo prostor českému granátu. Ten je považován za nejvýznamnější drahý kámen v Česku

24. 03. 2023 | 15:00

Kittelovo muzeum v Pěnčíně na Jablonecku láká na výstavu věnovanou českému granátu. Zaměřená je na historii i současnost těžby tohoto nerostu a také na jeho klenotnické zpracování. ČTK o tom za muzeum informoval Jan Sedlák.

23Kitteluvdum1irma
Jan Sedlák při instalaci výstavy, foto Artur Irma

Tento minerál je po staletí považován za nejvýznamnější drahý kámen v Česku. Pod názvem český granát je poprvé zaznamenám v knize Gemmarum et Lapidum Historia, kterou v roce 1609 napsal osobní lékař císaře Rudolfa II. Anselmus Boetius de Boot.

"Obliba českého granátu jako šperkového kamene mezi širokou veřejností rostla takovým způsobem, že o 200 let později ho označil Franz Xavier Maxmilian Zippe za nerostný symbol Českého království. A i dnes je český granát jako drahý kámen pocházející z Čech známý po celém světě," uvedl Sedlák.

Foto: Artur Irma

Obdivovatele si získává český granát zejména sytě červenou barvou, velikostí nevyniká. "Broušené kameny nad pět milimetrů jsou vzácné a nad šest milimetrů jsou raritní a velmi drahé," dodal Sedlák. Největší známý broušený český granát je kulatý briliant o velikosti deseti milimetrů z Českého středohoří.

Český granát se odborně nazývá pyrop a patří do široké skupiny minerálů, jejichž naleziště jsou po celém světě. "Česká naleziště předčí světové výskyty jednotnou kvalitou a barevností pyropů, což umožňuje použití ekonomicky výhodného způsobu jejich těžby a zpracování," uvedl Sedlák. Pyropy vznikly před stovkami milionů let v zemském plášti za vysokých teplot a tlaků. K povrchu je vynesla až mladší sopečná činnost. První lidé objevovali české granáty v blízkosti vodních toků, později je ručně vybírali z ornice na polích. "Neustále zvyšující se poptávka po českých granátech postupně vedla ke zdokonalování způsobu těžby a úpravnictví od těch nejjednodušších metod až po lomové dobývání, které se používá od roku 1959 až dodnes," dodal Sedlák.

Výstava věnovaná českým granátům potrvá v Kittelově muzeu do léta. Na jejím vzniku se podílelo muzeum v Turnově a Družstva umělecké výroby Granát Turnov.

čtk