Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kostel sv. Anny a bývalou faru chce Jablonec proměnit v muzeum. Expozice mapující historii města mu chybí

24. 06. 2024 | 5:00

Kostel sv. Anny a bývalou faru, kde je dnes Dům národopisců Jany a Josefa V. Scheybalových, hodlá Jablonec nad Nisou proměnit v městské muzeum. Expozice, jež by mapovala historii města, v Jablonci chybí, řekla ČTK náměstkyně primátora Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj). Jablonec se spojil s polskou organizací Fundacja Kuźnia ze Zhořelce a společně chtějí žádat na své projekty peníze z přeshraničního evropského programu Interreg.

jablonec kostel Anna02 menší
Kostel sv. Anny, foto: Milan Bajer

"Malou část historie města sice vypráví expozice muzea skla a bižuterie, avšak prostor pro porozumění celému příběhu města stále chybí. Záměr vybudovat městské muzeum je dlouhodobým, dosud nerealizovaným cílem, který zahrnuje i strategický plán města pro období 2021–2030," doplnila Hamplová. Náklady projektu se podle ní odhadují na 30 milionů korun, Jablonec má šanci na něj získat milion eur, v přepočtu 25 milionů korun. "Město se zavázalo k minimální spoluúčasti ve výši 20 procent, žádost o dotaci zpracuje Kultura Jablonec," dodala.

Dům národopisců Jany a Josefa V. Scheybalových, foto: Milan BajerPro vybudování muzea zvolilo vedení města nejstarší část města – budovu bývalé fary a kostel sv. Anny včetně nejbližšího okolí. Obě budovy prošly v minulosti rekonstrukcí, čekají je ale další úpravy. "Na základě koncepce formulované dvěma kurátory, Petrem Novým a Janem Strnadem, připravila kancelář architektury města zadání a vyhlásila soutěž mezi čtyřmi týmy, vybranými na základě referencí," řekl náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti). Autorem expozic bude architektonické studio Schwestern.

Kostel sv. Anny, foto: Milan BajerKostel sv. Anny je nejstarší sakrální stavbou ve městě, původně barokní objekt z 80. let 17. století byl v 19. století novorenesančně upraven. Kostelní areál dotváří socha Panny Marie Karlovské a smírčí kříž. Spolu s protější katolickou farou tvoří historické centrum města, takzvaný Zlatý kříž. Rekonstrukce fary byla dokončena před 12 lety a dnes slouží jako turistické a informační centrum města. V prvním patře je Městská Galerie My,měla by i v nové koncepci v budově zůstat.

čtk