Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kultura je v nejistotě, naděje však zůstává. V roce 2021 začala fungovat nová městská příspěvková organizace

23. 01. 2021 | 17:22

Koncerty, plesy, představení, ale i městské slavnosti a další kulturní akce se kvůli pandemii ocitly ve zcela zoufalé situaci. Po náročném loňském roce pořadatelé zůstávají i letos v nejistotě. Přesto věří, že letošní rok přinese dobré zprávy.

Letní scénadocuku 2020
Letní scéna, foto: JKIC

“Od června, kdy už bylo možné kulturní akce pro veřejnost pořádat v exteriérech, jsme chtěli veřejnosti nabídnout program, který by zaujal různé cílové skupiny,” říká dramaturg akcí v Eurocentru Jan Ocilka. “Mít k dispozici vzdušný amfiteátr, kde jsme mohli většinu akcí uskutečnit, přímo uprostřed historického centra města se ukázalo jako ohromná výhoda.” 

Zde návštěvníci od půlky června mohli zhlédnout vystoupení bluegrassové skupiny Modrotisk, alternativních Už jsme doma, písničkářského matadora Vladimíra Merty či mladého buskera Jakuba Ondry, koncert houslisty Jana Hrubého a jeho kapely, popovou Slzu nebo swingový Orchestr Rudy Janovského. V červenci a srpnu na program navázal čtrnáctý ročník Jabloneckého kulturního léta s vystoupeními souborů Bran, Galiani Gypsy Jazz, Korjen, Pirates of the Pubs, Průdušky a BG Bazar, Docuku, s divadelním představením a otevřenou loutkovou scénou Waxwing Theatre a se Slam Poetry Show.

“O prázdninách jsme také realizovali sólový recitál bubeníka Miloše Meiera a na začátku září nedělní odpolední vystoupení tanečního orchestru Bohemia Universal Band,” doplňuje Ocilka. 

Z větších akcí se podařilo ještě uspořádat veletrh cestovního ruchu Euroregion Tour, prodejní výstavu skla a bižuterie Křehká krása a Jablonecké podzimní slavnosti s dvoudenním kulturním programem a vystoupením Anny K. na Letní scéně Eurocentra. Některé akce se však bohužel neuskutečnily, a to i přes snahu organizátorů nebo posun termínů, jako například Velikonoční slavnosti, Muzejní noc nebo Víkend křišťálového údolí...

V roce 2021 začala fungovat nová příspěvková organizace zřízená městem – Kultura Jablonec. Akce, které byly organizovány pod hlavičkou Eurocentra a Jabloneckého kulturního a informačního centra, tak nově zaštítí právě tato společnost. “Všichni bychom si přáli, aby slovo KULTURA bylo znovu živé a nezůstalo jen na papíře nebo on-line. V letošním roce mají opět největší šanci programy pod širým nebem.  Připravujeme varianty konání akcí dle limitu počtu návštěvníků. Pokud se situace bude dobře vyvíjet, počítáme s prvními akcemi na jaře.

Přednostně pod širým nebem stejně jako loni. Velikonoční slavnosti se ale budou muset ještě bohužel obejít bez tradičních vystoupení,” říká Petr Vobořil, ředitel p. o. Kultura Jablonec, k nejbližším plánům. “Zimní výstavu Vítězové bílé stopy v návaznosti na legendární běžkařský závod Jizerská padesátka otevřeme okamžitě, jak nám to pravidla umožní. Loni se s velkým ohlasem setkala výstava české krajinomalby Má vlast v kostele svaté Anny a Domě Scheybalových. Návštěvnost byla plynulá, rozložená do několika měsíců, a tak nebylo těžké splnit hygienické požadavky. Podobný koncept bychom rádi lidem nabídli i letos. Na letní sezónu plánujeme výstavu obrazů k výročí zakladatele Spolku výtvarných umělců Mánes,” informuje Petr Vobořil. 

“Důležité je zdraví nás všech. To ostatní bude následovat. Co se kulturních programů letos týče, budeme reagovat na aktuální situaci a návštěvníky o nich informovat hlavně na webu a sociálních sítích” uzavírá Vobořil.

TZ JKIC/Radana Schaeferová