Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli zajištění MHD od února příštího roku svolává Jablonec mimořádné zastupitelstvo

28. 10. 2020 | 17:39

Kvůli zajištění městské dopravy od února příštího roku svolává Jablonec nad Nisou na 5. listopadu mimořádné jednání zastupitelstva, zjistila dnes ČTK na stránkách města. Přestože v prvním poptávkovém řízení dostala radnice jedinou nabídku od současného dopravce BusLine MHD Jablonecko, teď jich má hned osm. Radní doporučují přijmout nabídku společnosti Umbrella Coaches and Buses s cenou 44,56 Kč za kilometr, která je nejlevnější.

autobus jablonec doprava 26
Foto: JN

Na zajištění dopravy ve městě a přilehlém regionu na příštích deset let vypsal Jablonec na začátku loňského roku veřejnou zakázku. Na začátku letošního dubna ji získala pražská firma About Me s nabídkovou cenou 48,38 korun na kilometr, tedy 684,577 milionu korun bez DPH. Druhým účastníkem byla Autobusová doprava Podbořany, která nabídla výrazně vyšší cenu. Soutěž ale napadla jak neúspěšná firma, tak BusLine MHD Jablonecko, který se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek město nakonec soutěž zrušilo.

V poptávkovém řízení pak podala nabídku jediná firma - BusLine MHD Jablonecko, která ve městě léta jezdí. Zastupitelé ji ale na začátku října odmítli. Nabídková cena 55,96 koruny za kilometr se jim zdála příliš vysoká, dopravce je navíc jednou z firem stíhaných kvůli pletichám ve veřejné soutěži. Právníci, kteří pro město soutěž zajišťovali, doporučili vzhledem k situaci na trhu poptávku zopakovat. To se městu vyplatilo, dostalo osm nabídek s cenou od 67,40 Kč od společnosti Enjoy Europe po 44,56 Kč za kilometr od Umbrelly.

Zastupitelé dostali v minulém týdnu na stůl ještě sdruženou nabídku krajské společnosti ČSAD Liberec a Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), kde má Jablonec minoritní podíl. Nabízeli cenu o deset až 15 procent nižší než BusLine MHD Jablonecko. Podmínkou ale bylo memorandum o společném postupu a také zahájení jednání o zakázce na dalších deset let. Právníci označili návrh za velmi vstřícný, rizikem je ale podle nich velké množství formalit, které je třeba před uzavřením smlouvy splnit. Může se tak podle nich stát, že se ji nepodaří uzavřít včas.

čtk