Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Euroregionu se představí poslední vzorek tmy z Liberce. Nová technologie slouží k duplikaci temna

30. 03. 2022 | 17:42

Na stánku Jizerské oblasti tmavé oblohy na veletrhu cestovního ruchu EUROREGION Tour 2022 (Jablonec, Eurocentrum ve dnech 1. a 2. 4. 2022) představí 1. dubna v 11 hodin Astronomický ústav AV ČR unikátní technologii. Je známo, že tmy v našem civilizovaném prostředí ubývá a stává se doslova vzácností, městský člověk jí vlastně často už ani nezažívá.

tmaRuce
ilustrační foto

Pracovní tým zabývající se hledáním tmy v Libereckém kraji nedávno našel poslední zbytek tmy v Liberci. Byl nalezen na adrese Frýdlantská 183/4.

Na místě se dozvíte nejen jeho příběh, ale také informace o potenciálním řešení, tzv. duplikaci tmy. Vzorek tmy z Liberce bude k dispozici pro nafocení. Vzhledem k tomu, že situace s úbytkem tmy je nejen z pohledu Jizerské oblasti tmavé oblohy vážná, bude na stánku této výjimečné oblasti představena nová technologie na duplikaci tmy. Chceme upozornit na potřebu tmy. Světlo je velmi důležité - ve dne. V noci naopak škodí. V našem století tma není smutná, ale cenná!

TZ/Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR

21. ročník akce Euroregion Tour bude plný inspirace pro letní i zimní výlety či dovolenou. Regionální prodejci se představí nejen svou nabídkou, ale i ukázkami řemesel. Během celého veletrhu bude probíhat doprovodný program, ať už to budou vystoupení písničkářů Voxela a Michala Horáka a dámských hudebních skupin Ladybirds a Sestrogen, tematická výstava fotografií, worskshopy pro malé i velké návštěvníky, populárně naučné pořady ZOO Liberec, České astronomické společnosti či Správy Krkonošského národního parku, nebo přednášky a film o zajímavostech Jizerských hor a Českého ráje.

www.kulturajablonec.cz