Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na rekonstrukci 48 malých bytů si půjčí Jablonec 20 milionů korun od ČSOB, nabídka byla nejvýhodnější

08. 04. 2021 | 17:21

Na rekonstrukci 48 většinou malých bytů si Jablonec nad Nisou půjčí 20 milionů korun od ČSOB. Na mimořádném jednání o tom dnes rozhodli jablonečtí zastupitelé. Město oslovilo s žádostí o nabídku úvěru také Komerční banku a Českou spořitelnu, nabídka ČSOB byla ale nejvýhodnější. Úvěr s fixním úrokem 1,62 procenta chce radnice vyčerpat do konce letošního roku a splácet jej bude dalších deset let.

byt kitchen-3148954 1280
Ilustrační foto

Právě výše úroku byla důvodem, proč radnice svolala mimořádné jednání. Kdyby čekala na řádné zasedání zastupitelstva 22. dubna, úrok by byl vyšší. Na začátku jednání to řekl primátor Jiří Čeřovský (ODS). Po 13. dubnu by se nabízený úrok zvýšil na 1,76 procenta. Nový úvěr zadlužení města výrazně nezvýší. Na začátku letošního roku dlužil Jablonec 116 milionů korun, což je v přepočtu zhruba 2500 korun na obyvatele. Na konci roku by mělo zadlužení klesnout na 100 milionů, s novým úvěrem to bude 120 milionů.

Se zásadními rekonstrukcemi městských bytů začali v Jablonci před dvěma lety, zhruba deset procent z 800 bytů zůstávalo totiž kvůli havarijnímu stavu neobsazených. V roce 2019 se podařilo zrekonstruovat zhruba dvě desítky bytů, jako jsou garsonky či dvoupokojové byty. Z rozpočtu na to město dalo deset milionů korun. Loni se obnovy dočkalo dalších deset bytů od garsonek po 4+1, radnici to stálo tři miliony. Podle náměstka Milana Kouřila (ANO) potřebuje rekonstrukci 65 bytů, z nichž 48 je malometrážních. "Vybrali jsme ty menší byty, protože je o ně největší zájem," doplnil.

Radnice ale podle Kouřila počítá i s obnovou 17 zbylých bytů, které jsou velké a náklady na jejich rekonstrukci podle odhadů překročí 30 milionů korun. "U těchto velkých bytů bychom rádi šli cestou nějaké částečné spoluúčasti budoucího nájemníka na celkové rekonstrukci, protože tam to vychází v průměru skoro na dva miliony na jeden byt," řekl Kouřil. Jde podle něj většinou o byty kolem Mírového náměstí a ulice Komenského. "Prezentovali jsme to veřejnosti a už máme první nabídky," dodal primátorův náměstek. Je podle něj třeba připravit podmínky, za jakých by bylo možné i tyto byty opravit.

čtk