Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový pomocník disponuje přídavnými zametacími kartáči se skrápěním a odsáváním

11. 10. 2023 | 9:52

Technické služby Jablonec posílily svůj vozový park o komunální vozidlo Ladog T1700, za které zaplatily, na základě výběrového řízení, včetně nástavby 4,7 mil korun bez DPH. Vůz nahrazuje svého předchůdce ve výslužbě Ladog T1550T.

TSJN
Foto: SMJ

Vozidlo disponuje přídavnými zametacími kartáči se skrápěním a odsáváním. Dále má samosběrnou nástavbu s objemem 2,5 m3 pro svoz vysátých nečistot. Zadní přídavnou hadici o průměru 200 mm na vysávání listí a kanalizačních vpustí. K dispozici má též tlakové mycí zařízení.

„Ladog se liší oproti podobným zařízením jiných značek především hydrostatickým pohonem, což znamená, že změna rychlosti je plynulá, bez řazení rychlostních stupňů. Toto je obrovská výhoda při práci s celou řadou pracovních nástaveb. Jako jeden z mála nosičů výměnných nástaveb umožňuje tento stroj práci se zametačem, jehož sací a zametací ústrojí je před vozidlem v zorném poli řidiče,“ upřesňuje Jaroslav Knížek, jednatel TSJ.

Nové vozidlo bude využíváno celoročně. V letní sezóně pro čištění místních komunikací v rámci jarního a podzimního úklidu a po přestavbě jej bude možné použít pro zimní údržbu, například k chemickému ošetření komunikací.

Předpokládané celoroční využití je 1000 motohodin v provozu. Vůz obsluhují speciálně proškolení zaměstnanci.

JN/Markéta Krajčovičová