Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O komunitní kompostéry mají Jablonečané zájem. Náklady se rovnají částce 427 tisíc korun

27. 05. 2022 | 18:54

Devět nových komunitních kompostérů město rozmístilo v některých lokalitách. K jejich správné obsluze připravilo oddělení správy místního hospodářství také prezentaci. Všech devět kompostérů město pořídilo v rámci participativního rozpočtu a projektu MA21. Náklady se rovnají částce 427 tis. korun.

kompostér
Foto: SMJ

Rozmístění komunitních kompostérů jsme projednávali s osadními výbory. Na základě výsledků jednání jsme vybrali vhodné lokace nebo, jako ve dvou případech, umístění zavrhli,“ říká Jan Čermák z oddělení správy místního hospodářství a dodává: „Jeden kompostér s kódovým zámkem nabízí kapacitu pro zhruba 10- 15 domácností, jedná se zatím o pilotní a edukativní projekt, na který by měly navazovat další způsoby likvidace bioodpadu.“

Prostřednictvím komunitních kompostérů chce město snižovat množství směsného odpadu a podporovat třídění biologické složky zvláště na panelových sídlištích, jejichž obyvatelé nemají jinou možnost ke třídění této komodity.

Aby uživatelé s komunitními kompostéry nakládali správně, uspořádal magistrát společně se spolkem EKODOMOV v rámci místní Agendy 21 tři setkání, na kterých odborníci odprezentovali výsledné řešení, představili způsob používání, ale i výsledné využití kompostérů. Už po jejich krátkém užívání se ozývají další lokality, které mají o ně zájem.

Devět uzamykatelných a zateplených komunitních kompostérů, které mohou stát na veřejném prostranství a je tak možné v nich kompostovat celoročně, se nyní nachází na pěti místech ve Mšeně, dva jsou v Jabloneckých Pasekách a zbylé dva jsou v domovech pro seniory.

JN/Jana Fričová