Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oleje a tuky patří do speciálních nádob. Separace prodlouží životnost odpadních potrubních systémů

29. 04. 2022 | 8:21

Tento týden se v Jablonci nad Nisou objevilo deset nových speciálních odpadových nádob. Jsou černé, od běžných popelnic se liší šedými úchyty a bočním otvorem pro vhazování. Určené jsou pro odkládání jedlých olejů a tuků z domácností.

 

„Do těchto nádob mohou občané odevzdat oleje a tuky po smažení, fritování apod. Zbytky olejů a tuků je nejprve nutné slít do plastové nádoby s těsnícím uzávěrem, ideálně do PET lahve. Odevzdané oleje a tuky pak zlikviduje speciální firma,“ říká Barbora Šnytrová z oddělení správy místního hospodářství jabloneckého magistrátu a zároveň upozorňuje, že do sběrných nádob nepatří minerální oleje (motorové, převodové, hydraulické), maziva a kapaliny. To je nebezpečný odpad, který je nutné odevzdat do sběrného dvora ve Smetanově ulici nebo při ambulantních svozech nebezpečného odpadu.

„Pokud budou lidé vysmažený olej a tuk vylévat doma do WC, výlevek a dřezů, je velmi pravděpodobné, že dříve či později bude kanalizace neprůchodná. Po ochlazení odpadní vody v kanalizaci se totiž oleje a tuky vysráží a postupně zanáší, či spíše zalepují odpadní systémy nejprve v domácnostech, posléze ve veřejné síti,“ připomíná Šnytrová s tím, že tuky se v kanalizaci také částečně rozkládají, tím vznikají mastné kyseliny, které zvyšují korozi stěn kanalizačního potrubí. Příznivé prostředí pro korozi v kanalizaci vzniká kombinací nečistot v odpadních vodách, kde se střetávají vody z mytí obsahující zbytky jídel, tuky, cukry apod., vody po praní s pracími prostředky a splaškové vody.

„Separací potravinářských olejů a tuků prodlužíme životnost odpadních potrubních systémů v domech i ve městě. A proto, nevylévejte potravinářské oleje do odpadu ani do volné přírody, ale odneste je do speciálních nádob, aby mohly být ekologicky zlikvidovány. Pomůžete tak chránit přírodu,“ apeluje na Jablonečany Barbora Šnytrová.

Zbytky tuků a olejů patří v Jablonci sem.Nádoby na jedlé oleje a tuky jsou na těchto stanovištích:

Na Úbočí u č.p. 4334/25
F. L. Čelakovského u č.p. 4276/9
S. K. Neumanna u parkoviště
Boženy Němcové u č.p. 4195/25
Mládí u Palackého č.p. 3766/40
Mšenská u č.p. 3934/18
Křižovatka Na Výšině x Pasířská
Vysoká u č.p. 3336/56
Průmyslová u Jizerská č.p. 3560/10
Nová Pasířská u č.p.  4016/7
Jedlé oleje a tuky je možné také odevzdat ve všech sběrných dvorech, tzn. na Proseči a v ulicích Smetanova, Belgická, Želivského a Dalešická.