Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie: Demoliční povolení na Schlaraffii bylo vydáno, ale nenabylo právní moci. Demolice bude zřejmě přestupkem

14. 05. 2019 | 18:00

AKTUALIZOVÁNO: Demolicí zámečku Schlaraffia v Jablonci nad Nisou se podle policie dopustila firma MALINA - safety přestupku proti stavebnímu zákonu.

schIrma2zakaz
Foto: Artur Irma

Schlaraffia je mužský recesistický spolek, který byl založen 10. října 1859 v Praze

Zakladateli Schlaraffie byl ředitel Německého divadla v Praze Franz Thomé a basista téhož divadla Albert Eilers, k zakládajícím členům patřili další německy mluvící herci a německy mluvící obchodníci, zejména židovští, sdružení ve spolku Arkadia milovníků výtvarného umění a uměleckých památek. Roku 1861 uspořádali výstavu umění na Žofíně. Němčina je stále jazykem Schlaraffie po celém světě. Třemi cíli tohoto celosvětového spolku jsou přátelství, umění a humor. Schlaraffia nemá nic společného se Svobodnými zednáři ani s klubem Rotary International. Schlaraffové se distancují též od karnevalových spolků, s nimiž je lze lehko zaměnit kvůli jejich sklonu k humoru i kvůli jejich pestrému oblečení připomínajícímu nezasvěcenému karneval. Symbolem Schlaraffie je výr symbolizující moudrost.

Zdroj: wikipedie

Povolení k demolici objektu v Tržní ulici bylo vydáno, ale dosud nenabylo právní moci, sdělila dnes ČTK mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová. Firma zahájila bourání v sobotu dopoledne, objekt přišel o věž i střechy. Práce pak zastavila policie.

"Věc jsme kvalifikovali jako přestupek proti stavebnímu zákonu a předali k dalšímu šetření příslušnému Stavebnímu úřadu Magistrátu města Jablonce nad Nisou," dodala Sochorová. Za neoprávněné bourání vily z počátku minulého století hrozí firmě pokuta maximálně půl milionu korun. Budova postavená v historizujícím stylu nebyla totiž kulturní památkou. Ministerstvo kultury návrh opakovaně zamítlo.

Zámeček v době své největší slávy. Mj. v něm sídlil i závodní klub ROH jabloneckého LIAZu.

Firma MALINA - safety koupila zchátralou vilu spolu s pozemkem v roce 2006. "Už když jsme objekt kupovali, jsem jasně deklaroval zájem využít pozemek pod budovou jako stavební parcelu pro budoucí rozvoj naší podnikatelské činnosti," uvedl v prohlášení jeden z majitelů firmy Radek Malina. Firma se podle něj snažila s městem dohodnout na kompromisu, který by zachoval alespoň částečně budovu a současně umožnil další rozvoj firmy. "Bohužel, požadavky ze strany města byly nereálné a postupně až šikanózní," dodal.

Zámeček v lednu 2011, kdy se kolem něj začali rojit aktivisté i památkáři

Vlastník pak požádal o povolení stavbu odstranit, které dostal 14. března. Město se ale odvolalo. Věc by tak měl v nejbližší době začít řešit Krajský úřad v Liberci. Podle mluvčí jabloneckého magistrátu Adély Říhové radnice zvažuje, že v souvislosti s demolicí budovy podá trestní oznámení pro podezření z obecného ohrožení. Prostor při demolici nebyl podle ní v sobotu dostatečně zabezpečený, celé kusy zdí padaly na komunikaci, po které chodí lidé a jezdí autobusy na blízké nádraží. V blízkosti demolice se navíc v sobotu konaly trhy.

zámeček Schlaraffia, Jablonec, 11.5.2019

Zámeček skutečně není kulturní památkou, přesto je podle památkářů cenný. "Už z toho důvodu jsem podával před zhruba osmi lety návrh na prohlášení za kulturní památku, následně jsem i podával rozklad proti tehdejšímu rozhodnutí ministerstva kultury. Cenný je ten dům jak z pohledu historického, tak z pohledu architektonického," řekl ČTK ředitel libereckého pracoviště Národního památkového úřadu Miloš Krčmář. Stavem budovy byl v sobotu zděšený. "Jsou pryč střechy, je pryč věž, takže v tuhle chvíli je otázka, zda je šance ho zachránit, já si myslím, že asi moc ne," dodal.

čtk

Stav k 14.5.2019, foto Artur Irma

Stav k 14.5.2019, foto Artur Irma