Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Primátor Vele se vypravil mezi bezdomovce. Šel se podívat, kde skončili poté, co jim strážníci zlikvidovali "hnízda" na Proseči

09. 12. 2022 | 16:31

Jablonecký primátor Miloš Vele společně se svou náměstkyní pro oblast humanitní Janou Hamplovou navštívili místní azylový dům. S oblastní ředitelkou neziskové organizace Naděje Milenou Havrdou se domluvili na pravidelných setkáních, jejichž náplní bude výměna informací o problematice bezdomovectví.

 

bezd2
Místa, která pracovníci veřejně prospěšných prací likvidovali, byla na Prosečském hřebenu.

„V minulém týdnu jsme společně s městskou policii zlikvidovali pět hnízd, v nichž na Prosečském hřebeni žila skupina bezdomovců. Podle našich informací se jich zde pohybovalo kolem deseti. Chtěl jsem se proto přesvědčit, jaké možnosti lidé bez domova v Jablonci mají,“ prohlásil jablonecký primátor Miloš Vele. Navštívil proto azylový dům, který ve městě provozuje nezisková organizace Naděje. „Byl jsem příjemně překvapený. Naposledy jsem tu byl při otevření domu před sedmi lety a vidím, že je ve velmi dobrém stavu, že si ho klienti opravdu udržují,“ zmínil primátor s tím, že výsledkem schůzky je dohoda na pravidelných setkáních.

„Byla to zajímavá návštěva. Prošli jsme celý dům, sledovali dílny v denním centru i přípravu vánočního cukroví ve zdejší kuchyni. S ředitelkou naděje i terénními pracovníky jsme hovořili o konkrétních problémech a dohodli jsme se na nastavení spolupráce. Problematika lidí bez domova je teď v zimních měsících naléhavější než kdy jindy,“ sděluje náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová.

Místa, která pracovníci veřejně prospěšných prací likvidovali, byla na Prosečském hřebenu, v části honitby Rádlo, která se v noci kvůli přemnožené černé zvěři uzavírá a o víkendu 9.-12. prosince se vymezené oblasti uzavře zcela. Protože se tu bude lovit, bylo nutné odsud veškeré lidi odsunout a les uklidit. „Pracovníci VPP odsud odnesli 2,5 tuny odpadu,“ informuje Martina Vacková, vedoucí kanceláře tajemníka jabloneckého magistrátu.

Někteří z „lesa vystěhovaných“ lidí bez domova hledali nocleh právě v azylovém domě. „V noclehárně se mohou vyspat, mohou se tu vysprchovat, vyprat si prádlo, mohou se tu najíst a ohřát, z našeho šatníku jim můžeme dát základní oblečení a boty. Musí však dodržet základní pravidlo – nesmí být opilí nebo zdrogovaní. Koupel a praní využívají zvláště, pokud mají jít na úřad,“ říká Tomáš Šretr, vedoucí Domu naděje.

Dům v Plynární ulici nabízí služby azylového domu a noclehárnu, ale také denní centrum pro 40 klientů. „K dispozici máme 55 lůžek v azylovém domě a noclehárně a šest lůžek v tréninkových bytech. Loni jsme poskytli 12 233 noclehů a vydali 8038 jídel pro lidi bez domova, v terénních programech jsme podpořili 529 klientů, z toho 171 rodin, 143 lidem jsme poskytli dluhové poradenství,“ konstatuje oblastní ředitelka Naděje Milena Havrdová s tím, že v současné době je kapacita jabloneckého domu naplněná. Pokud však je zima, nabízejí lidem bez domova také tzv. horké židle. „To je služba, kdy klient může strávit noc v nízkoprahovém denním centru vsedě a bezpečí u stolu na židli. Není to sice komfortní, ale může to mnohdy zachránit život. V minulých dvou letech ji kvůli pandemii nebylo možné využívat,“ dodává Havrdová.

Azylový dům v Plynární ulici, který spravuje nezisková organizace Naděje, se otevřel v listopadu roku 2015. Vznikl přestavbou městského objektu, který v minulosti sloužil jako ubytovna pro matky s dětmi.

JN/Jana Fričová